06 30 842 5200 (H-P 7-17 óra)
0 Db
0 Ft
Üres a kosár. Javítsuk ki!
Ne fizessen postaköltséget! Rendeljen még 9 900 Ft és ingyenesen megkapja.
 
9 900 Ft

Tanácsra van szüksége?

Vegye fel a kapcsolatot Anitával!
06 30 842 5200
anita@manucafe.hu

Miért a mi termékünket?

 • Ingyenes kiszállítás 9900 Ft felett
 • Elégedett ügyfelek
 • Kiszállítás általában 48 órán belülBIO

 

 

 KOFFEIN MENTES KÁVÉ: A JÖVŐ, VAGY CSAK KÍSÉRLET?

2024. 04. 08. 5 percet olvasás
Kávé. Reggeli rituálé. Egyedi íz. Bódító illat. És még koffeinmentes is. Honnan származik, hogyan hat az emberi szervezetre, és mire kell oda figyelni a vásárlásánál?

Közvetlenül a csúcs alatt

A kávé az olaj után a második legtöbbet importált áru a világon. Míg mi magyarok átlagban napi három csésze kávét fogyasztunk, igy valamivel az átlag alatt foglalunk helyet, addig a finnek valószínűleg mást nem is isznak, így az ereikben vér helyett kávé kering. Nem is csoda, hisz náluk az átlag, a napi nyolc csésze kávé. Valamennyi északi ország, így Norvégia, Svédország, Izland, Dánia vagy Kanada hasonló helyzetben van. Valószínűleg a fagyos idő miatt. Az igazság az, hogy ha az embereknek nem is jutna pénzük új cipőre, vagy meleg vacsorára, kávéra akkor is meg tudnák teremteni a pénzt. Az amerikaiak például annyira a kávé megszállottjai, hogy azt gyakrabban isszák, mint a vizet. A kávé szerelmesei nem a kávé koffein tartalmába szerelmesek, nem az energia áradatába, amit a kávé tud nyújtani, és nem azért szerelmesek a kávéba, mert felerősíti a koncentráció késségét, hanem a sajátos ízébe szerelmesek, amit semmi mással nem lehet pótolni. A koffeinmentes kávé nagyon népszerű lett az elmúlt években, a rajongó tábora napról napra nő.

Egyszer volt, hol nem volt

Johann Wolfgang Goethe áll az egész mögött. Írt és nem aludt. Így hát megkérte az akkori barátját, hogy nézzen rá a kávészemek fogára. Fernando Runge tudós koffeint extrahált, és ez elég is volt a boldogságához. És a híres írónak is. Már tudta, mi a felelős az álmatlan éjszakáiért. Később Ludwig Roselius ragadta meg a lehetőséget a tizenkilencedik és huszadik század fordulóján. Üzleti útjai során tengervízbe áztatta a szemes kávét, aminek az eredménye lényegesen alacsonyabb koffeintartalmú kávé lett. Később megalapította a Kaffe HAG márkát, a kévét sóoldattal párolta, és benzollal öblítette át. Bár kivonta a koffeint a kávéból, de a kísérleteivel több mint hetven évig a koffeinmentes kávét a mérgező és veszélyes anyagok közé sorolta.

A fordulópont csak a huszadik század nyolcvanas éveiben következett be, amikor Svájcban a koffein mentesíréshez csak meleg vizet és szénszűrőket használtak. Minden tökéletesnek tűnt, de a tízórás folyamat gyorsan megemelte az árat, így sokan a viszonylag nagy kereslet ellenére sem engedhették meg maguknak a koffeinmentes kávét. 

Johann Wolfgang Goethe Fernando Runge Ludwig Roselius

Megeshet, hogy a svájci precizitás is közrejátszott ebben. Míg mapjainkban elegendő a kávé koffein tartalmának a 97%-át eltávolítani, ötven éve addig filterezték a kávét, amíg el nem érték a 99,9%-át. Természetesen a fáradságos erőfeszítés negatív hatással volt a kávé illatra és az ízre is.

Előre a koffein mentesítéssel

Sokféleképpen lehet megszabadulni a koffeintől. Egyes módszerek drágábbak, mások pedig gyengítik a kávé minőségét. Minden egyes gyártó különböző eljárásokat alkalmaz, és csak Önön múlik, hogy Ön mit részesít előnybe.

 • Európai folyamat

  Minden elég ártalmatlanul kezdődik. A kávészemeket nagy mennyiségű vízben kiáztatják, majd metilén-kloridban öblítik át. Aztán ismét vissza a vízbe és utána a napon szárítják a kávészemeket. Ez egy olyan módszer, amellyel a kávé semmit sem veszít az ízéből és az aromájából. 

 • Koffeinmentesítés CO2-val

  A nagyon kíméletes, vegyszerek használata nélküli módszer sajnos nem annyira elterjedt, mint amennyire megérdemelné. Paradox módon gyengébb minőségű kávészemekhez használják. A zöld kávészemeket először gőzzel kezelik, majd hevített szén-dioxid hat rájuk órán keresztül. Kár, hogy ezzel a koffeinmentesítési módszerrel az aromák, illóolajok jelentős része eltűnik.

 • Újdonság cukornádból

  A cukornád maximális felhasználása rendkívül népszerű az elmúlt években, a koffein kivonás lehetősége lassan a kíméletes módszerek terén is megállja a helyét. Az etil-acetát a cukornád feldolgozás mellékterméke – vízzel keverve megköti a koffeint. Egyszerű, olcsó, nem mérgező és óriási lehetőségeket rejt magában.

 • Swiss Water

  A zöld kávébabokat forró vízbe merítik, és a koffeint aktívszenes szűrőkkel extrahálják. A kávé 10 órán át marad a vízben, miközben folyamatosan szűrik és fenntartják a szükséges hőmérsékletet. A folyamat megismétlése során a koffein túlnyomó többsége elvész, így a kapott kávé kevesebb mint 0,01 százalékot tartalmaz. A "svájci módszer" tagadhatatlan előnye, hogy nem használ hozzáadott vegyszereket, és a végén visszamaradó vizet a kávéfák öntözésekor visszaadják a természetnek.

Utazás az egészség után?

Sokat írtak már a kávé egészségügyi előnyeiről, és még többet a negatív hatásairól. De minden diszkurzus eredménye az, hogy lehetetlen egyértelműen meghatározni, hogyan hat a kávé az emberi szervezetre. A kávé hatása függ az egyén érzékenységétől, az egészségi állapotától, a stressz aktuális szintjétől, a hormonjaitól és a testfelépítésétől is. Rengeteg az ismeretlen, így nem marad más hátra, mint megfigyelni a saját testünk megnyilvánulásait, és ehhez igazítani a kávé fogyasztását. Előfordulhat, hogy már nem tesz Önnek jót a nagyobb adag koffein, ezért egy gyengébb verziójú kávéra tér át, de megeshet az is, hogy egy idő után újra visszatér a kávé erősebb változatához. Nincs ezzel semmi baj. Mindkét változatban van valami közös, a szervezet számára rendszeres adag nyugalmat, antioxidánsokat és vitaminokat nyújt, amelyek pozitív hatással vannak a pszichére és számos testi funkcióra. Nem kell a finnek nyomdokaiba lépni, hanem maradjunk meg az átlagfogyasztók útján, akik naponta maximum három csésze kávét fogyasztanak el, különböző típusokat és aromákat váltogatnak, és teljes mértékben tiszteletben tartják szervezetük reakcióit. Ennek ellenére, az elmúlt években egyre többen hisznek a koffeinmentes italok szinte csodás erejében. Hogy is van ez valójában?

AZ ELŐNYEI

 • finom az íze és egyedi az aromája, gyorsabban tud elaludni, mélyebb és nyugodtabb alvást biztosít
 • terhesség alatt helyettesítheti a klasszikus kávét
 • nem okoz gyomorégést
 • nem növeli a vérnyomást és a pulzusszámot, mint a koffein tartalmú kávé

A HÁTRÁNYAI

 • kevésbé kifejezett az íze és illata
 • fennáll kontamináció veszélye (vásárláskor ügyeljen a minőségi és bevált termékekre)
 • minimális hatással van az energiára és a koncentrációs képességre

Mi választunk

A kávé semmiben sem különbözik más termékektől, ezért keresse azt, amelyik a legjobb ár- érték arányt kínálja Önnek. Tehát mire kell figyelni vásárláskor?

 • akávészavatossági idejére - A kávé fokozatosan veszít az aromájából és az erejéből, így minél közelebb van a lejártához, annál gyengébb lesz a fogyasztásának az élménye
 • a koffeinmentesítés módjára
 • a kávé típusára
 • a származási helyére

A mi koffeinmentes kávéink távoli országokból származnak – Hondurasból, Guatemalából, Brazíliából, PerubólKolumbiából és Mexikóból. Mindegyikükre jellemző, hogy enyhén diós, csokoládés, bogyós gyümölcsös, karamell illatúak, és gyengéd koffeinmentesítési folyamaton mennek keresztül. A kávészemeket csak olyan ültetvényekről vásároljuk fel, ahol biztosak vagyunk a természethez és az alkalmazottakhoz való méltányos hozzáállásról.

Teljes pontszám a koffeinmentes kávéért

Nem igazán számít, hogy az elfogyasztott kávé tartalmaz-e koffeint vagy sem. Az a fontos, hogy az ital jót tegyen a szervezetének. Ideális a két változatának a kombinálása attól függően, hogy energialöketre van szüksége, vagy hogy szeretne elaludni és hagyni, hogy a koffein mentes kávéja a finom illatával altassa el.

A koffeinmentes kávénál sokkal jobban oda kell figyelni a kávébabok minőségére és azok feldolgozási módjára. A költségek csökkentése érdekében időnként nem kíméletes módon kezelik, így elveszítik egyedi aromájukat, antioxidánsaikat és ásványi anyagaikat, és képesek felszívni azokat az anyagokat, amelyeknek az ökológiai gazdálkodásban nincs helyük. Ha habozna, ne féljen kapcsolatba lépni velünk. Közösen kiválasztjuk, hogy mi fogja elkényeztetni az ízlelőbimbóit. Alternatív megoldásként ajánljuk, hogy tekintse meg az oldalunk Koffeinmentes kávék rovatát.

Bármikor kijelentkezhet. A hírlevelet 14 naponta küldjük.
Bejelentkezés a kedvezményekhez,hírek és érdekességekhez egyetért a személyes adatok feldolgozásával.

  Ingyenes szállítás 9900 Ft-tól | Kedvezmény a ManuTippjeibe való feliratkozással »