

NICARAGUA WASHED SHG EP LAS CAMPANILLAS - szemes kávé
A közép-amerikai arabicára a sima test, a kiegyensúlyozott édesség és az enyhe savasság jellemző. Pontosan ezt az ízt fogja kapni a Rizo család farmjáról származó mosott kávészemeitől, akik Nicaraguában már több mint kétszáz éve foglalkoznak kávé termesztéssel. Mindezt a legnagyobb gondossággal és az összes lépés tökéletes ellenőrzésével teszik. Ennek az eredménye a kiváló minőségű betakarítás, de a fauna, a flóra, valamint a Matagalpa és a Jinotega dombvidék vízforrásának a védelme is.
Összetétel
Arabica 100%A kávé íze és habja
Nicaragua Washed SHG EP Las Campanillas kávészemek íze harmonikus, és mégis könnyen megjegyezhető. Az ízében enyhe savasságot tapasztalhat, kiegészítve a mosott kávék természetes édességével és gyümölcsösségével. Mindezt a dió és a csokoládé nyomai egészítik ki. Mivel ez a kávé arabica, ha az otthoni automata kávéfőzőjében fogja elkészíti, lágy és rugalmas krémet fog kapni a kávéja tetején.
A kávé eredete
Nicaraguában, a Csendes-óceán és a Karib-tenger közötti közép-amerikai államban októbertől márciusig szüretelik a kávét. A gazdák a leggyakrabban 1100 - 1600 méter tengerszint feletti magasságban ültetik el a kávéfákat, a kávészemeket pedig átmosással (wet process) dolgozzák fel. Sok helyi kávé a SHG (Strictly Hight Grow) jelölést kapja, amely szerint nagy magasságból származnak. Ami a Nicaragua Washed SHG EP Las Campanillas-t illeti, címében megtaláljuk az EP (European Preparation) rövidítést is, jelezve a hibás kávészemek számának európai szabványnak való megfelelését. Az ezzel az elnevezéssel ellátott kávékat kézzel válogatják át, így nagyobb pontossággal távolítják el a nem megfelelő kávészemeket. A kávét először a 18. század közepén exportálták Nicaraguából. Hasonlóan, mint más országokban, itt is a termelését és az exportját is érintették a polgárháborúk, a természeti katasztrófák és a globális politikai klíma. Az elmúlt években Nicaragua a világ tizenkettedik legnagyobb kávétermelője volt, évente mintegy 115 tonna kávét exportált. A gazdaságok száma tízezrekben számolható, amelyek évente több mint negyedmillió embernek adnak munkát. Nicaraguára továbbá az is jellemző, hogy a kávéfák túlnyomó részét árnyékban termesztik. Ez a helyzet a Nicaragua Washed SHG EP Las Campanillas esetében is.
Rizo úr családja, akitől ez a kávé származik, több mint két évszázada foglalkozik a mesterséggel. A család 400 hektár kávéültetvénnyel rendelkezik az ország középső részén, amely nagyon hegyvidéki. Végül is ez a közép-amerikai kávék másik közös jellemzője - általában nehezen elérhető helyeken nőnek, így termesztésükhöz nem használnak műtrágyát vagy ápolószereket. A szállításuk rendkívül megterhelő volna. A betakarítás során a Rizo család akár ezer munkást is alkalmaz, akik az ültetvényen dolgoznak. A betakarított vörös bogyókat ezután a gazdaságba hordják feldolgozásra. Ott a betakarítást először vízzel töltött kádakba öntik, és az éretlen darabokat kiszelektálják. Ezután speciális malmokon keresztül átpréselik őket, amelyek lehámozzák a cseresznyék héjat és részben a kávészemeket körülvevő édes pépet is. A kávészemeket egy ideig hagyni kell állni a vízben, ahol erjedésen mennek keresztül, amely "feloldja" a pép utolsó maradványait is. A kávét végül megszárítják - vagy közvetlen napfényben, vagy szárítókban.
A gazdaság tulajdonosai figyelnek a kávé betakarítására és feldolgozására, valamint az alkalmazottak egészségére és oktatására is. Ingyenes iskolai programokat biztosítanak a farmon élő gyermekek, és a szomszédos közösségek gyermekei számára. A gazdák ügyelnek a biológiai sokféleség, és a vízkészletek megőrzésére is.
Végül egy kis büszkélkedés: a Nicaragua Washed SHG EP Las Campanillas az SCA (Specialty Coffee Association) alapszabálya alapján 83 pontot kapott. Ami a kiváló minőség jele, és megerősíti a kiválasztott kávék közé való felvételét.
Kávé csomagolásának bemutatása
A kávé kiváló minőségű alumínium csomagolásban van csomagolva, amely nem tartalmaz különösebb grafikai elemeket, mivel cégünk elsősorban az ízre és a minőségre összpontosít. A kávé tényleges frissességét is ellenőrizheti a szelepnek köszönhetően, amely a pörkölés után keletkező gázokat felszabadítja. Minőségi csomagolás, amely megőrzi a kávé karakterét. A kávé mindig hermetikusan van csomagolva, hogy ellenálljon a nedvességnek, a fénynek és a külső szagoknak.
Használati útmutató
A kávét a fajtájának megfelelően őröljük le.
Egy csésze kávéhoz használjon legalább 1,5-2 teáskanál (kb. 7 g) őrölt kávét.
Kb. 95 °C-os vízzel öntse le a kávét.

























Tanácsra van szüksége?

A termékhez tartozó legnépszerűbb tartozékok
Ötletet szeretne? Mások vásároltak még:

KOLUMBIA MARAGOGYPE GIGANTE FINCA EL BOTÓN - szemes kávé

Nikaragua Matagalpa Microlot - szemes kávé
