EL SALVADOR SHG FINCA LOMA LA GLORIA - Micro Lots
Ennek a kávénak a története legalább annyira hihetetlen, mint amennyire lenyűgöző az íze. A Loma La Gloria ültetvényről származó mikrolot mögött ugyanis nem egy sötét, izmos farmer áll. A termelő egy mosolygós, hosszú hajú nő, akinek hitvallása: "Az élet túl rövid. A legjobb, ha azt csinálom, amit szeretek, és szeretem, amit csinálok". A San Salvador vulkán lejtőin termeszt, és a helyiekkel együtt szüretel és dolgoz fel egy csodálatos arabica fajtát.
Összetétel
Arabica 100%Crema és a kávé íze
A kávé fantasztikus ízében tejcsokoládé, maláta, dinnye és málna érződik. Illata testes és elegáns.
A kávé eredete
Salvador trópusi éghajlatú ország, ahol az esős és száraz évszakok váltakoznak. Közép-Amerikában, a csendes-óceáni partvidéken található. Aki a Loma La Gloria ültetvényt keresi, annak Alvaréz falut kell keresnie, majd észak felé kell mennie. A csodálatos természetű tájon biztosan találkozna valakivel, aki ismerte Anna Ruth Pimentelt. Hírneve bizonyára nem korlátozódik La Libertad régiójára, de még csak nem is El Salvadorra vagy Amerikára. És az ő limitált tételű kávéi az egész világon híresek. Amellett, hogy mintegy 30 embernek ad munkát, nagy örömét leli abban, hogy minden jutazsákot kézzel festhet.
Mind a talaj, mind a környezet rendkívül kedvező a kávéfák számára. A San Salvador vulkáni alapkőzet nitrogénben gazdag, a magas fák pedig kellemesen párás mikroklímát biztosítanak. A kávécseresznye árnyékban érik. Szüretelésük, ahogyan a mikroparcellák esetében is szokás, kizárólag kézzel történik. Gyakran a férfiak dolga, mert nekik van erejük az érett kávébogyókat elszállítani a feldolgozáshoz. Ahhoz, hogy minden tökéletes legyen, a bokorról való leszedéstől számított 24 órán belül kell elvégezni.
A kávét speciális víztartályokba öntik, majd a felső héjat és a gyümölcshús egy részét eltávolítják az úgynevezett teljes mosás (fully-washed, wet-processed) során. Ezután következik az erjesztés, amelynek során a kávébabok akár 36 órán át erjednek, szintén vízben. Ekkor az enzimek felszabadítják a maradék ragacsos réteget és a pergamenborítást. A szárítás a Loma La Gloria farmon történik, a kávé napozóteraszokon történő kiterítésével. A kávét több napon keresztül rendszeresen meg kell forgatni, és ha a nap túl erős, vagy ha esik az eső, illetve éjszaka, akkor a termést ponyvával kell letakarni.
Anna Ruth Pimentel szívét-lelkét beleadja a mikrolotokba. Ez minden csészén látszik - kemény munka, szeretet és a kávé iránti szenvedély van mögötte.
Használati útmutató
- A kávét a fajtájának megfelelően őrölje le.
- Egy csésze kávéhoz használjon legalább 1,5-2 teáskanál (kb. 7 g) őrölt kávét.
- Kb. 95 °C-os vízzel öntse le a kávét.