

Elefántcsontparti Robusta – szemeskávé
Az Elefántcsontpartról származó kávét diós és fűszeres ízek jellemzik. Ez a robusta egy erős, kellemesen földes fajta. Ha figyelmesen kóstol, édes karamellás jegyeket is felfedezhet. A nyugat-afrikai robusta ideális házi eszpresszó keverék készítéséhez - adjuk hozzá kedvenc arabicánkhoz, hogy erős, vonzó és élénkítő italt kapjunk. Gyönyörű crema-val.
Összetétel
Robusta 100%Crema és a kávé íze
A Robusta Elefántcsontparti kávé földes, ízes, határozott mogyorós ízzel és finom karamellás vonallal jellemezhető. Az elefántcsontparti termesztésre jellemző a fűszeres íz is, amely nem hiányzik ezekből a babokból.
Ha Ön az erős, keserű és igazán élénkítő kávé szerelmese, akkor értékelni fogja ezt a robustát. Ha finomabb, többrétegű ízű, gazdag crema-val rendelkező italt szeretne, adjon robustát az egyik kiválasztott arabicához (a szokásos arány 20:80). Különböző arabicák használatával és a robusta arányának megváltoztatásával finomhangolhatja saját eszpresszó-keverékét.
A kávé eredete
Elefántcsontpartról nem sokat beszélnek a kávéval kapcsolatban, ami nagy kár. A helyi ültetvények olyan babot tudnak termelni, amelyért a kávé szerelmesei harcolni fognak. Különösen azoknak, akik vonzó robustát keresnek. Erre szakosodtak az elefántcsontparti (Elefántcsontparti Köztársaság) gazdák.
A most megízlelhető robusta az ország északi részén, a mérsékelt égövi hegyekben termett, ahol a hőmérséklet általában 18 és 35 ⁰C között van. A piros bogyókat decembertől márciusig kézzel szedték, fokozatosan, ahogy a bogyók érnek. A zöld kávébabok kivonása érdekében megmosták őket, betonlapokon szárították (gyakori gereblyézéssel, hogy a penészedjen meg), majd válogatták és 60 kg-os zsákokba csomagolták. Ezekben utazott hozzánk az elefántcsontparti robusta.
A kávétermelés rendkívül fontos a nyugat-afrikai ország számára, mivel ez a második legnagyobb exportcikke. Ha a világranglista érdekli, Elefántcsontpart a 14. helyen áll. A globális piacon 1,08 százalékot "foglal el". Ugyanakkor még mindig jelentős robusta-termelő, és bár az országot polgárháborúk sújtják, továbbra is intenzíven kíván a kávéültetvények fejlesztésére és a termelés minőségének javítására összpontosítani.
A kávéfák Nyugat-Afrika déli partvidékén a francia gyarmatosítók érkezésével jelentek meg a 19. században. A legmagasabb terméshozamot 2000-ben érték el a helyi gazdák, majd a bizonytalan politikai helyzet miatt a kávétermelés a felére esett vissza. Azóta azonban lassan ismét emelkedik. Hozzáadunk még egy gyöngyszemet: Amikor 1960-ban Elefántcsontpart autonóm állammá vált (az első elnök egyébként Félix Houphouët-Boigny volt, aki kakaótermelő), kormánya stabil körülményeket és jó exportárakat biztosított a gazdáknak, és a mezőgazdaságot a szomszédos országokból érkező munkaerő jelentős bevándorlásával támogatta. Ennek köszönhetően Elefántcsontpart a szó szoros értelmében a világ vezető kakaóexportőrévé vált, és számos európai szakembert vonzott - különösen a francia mérnökök, menedzserek és tanárok közössége megduplázódott az országban. És a kávéipar is profitált belőle.
De vissza a kávéhoz. Az Elefántcsontpartról származó robusztát leggyakrabban a franciák és az olaszok vásárolják, akik erős és érdekes ízeket használnak eszpresszó-keverékeikben. Testességét olyan nagyvállalatok is használják, mint a Nescafé. A keverékek kiváló robusztussággal való gazdagítása krémes, ízletes és mégis kellemesen erős italt garantál. Ön is kipróbálhatja.
Ne féljen kísérletezni, és miután alaposan megkóstolta az elefántcsontparti robustát, próbálja meg kiegészíteni az egyik édes, enyhe vagy gyümölcsös arabicával (a szokásos keverési arány 20 rész robusta:80 rész arabica). Így otthon is elkészíthet egy eredeti eszpresszó-keveréket, amely megfelel az Ön ízlésvilágának.
Kávé csomagolásának bemutatása
A kávé kiváló minőségű alumínium csomagolásban van csomagolva, amely nem tartalmaz különösebb grafikai elemeket, mivel cégünk elsősorban az ízre és a minőségre összpontosít. A kávé tényleges frissességét is ellenőrizheti a szelepnek köszönhetően, amely a pörkölés után keletkező gázokat felszabadítja. Minőségi csomagolás, amely megőrzi a kávé karakterét. A kávé mindig hermetikusan van csomagolva, hogy ellenálljon a nedvességnek, a fénynek és a külső szagoknak.
Használati útmutató
A kávét a választott kávéfajtának megfelelő durvaságúra őrölje.
Egy csésze kávéhoz használjon legalább 1,5-2 teáskanál (kb. 7 g) őrölt kávét.
Kb. 95 °C-os vízzel öntse le a kávét.

























Tanácsra van szüksége?

Ötletet szeretne? Mások vásároltak még:

BRAZÍLIA SANTOS NY2 SSFC 17/18 szemes kávé

PERU ANDES GOLD szemes kávé
