06 30 842 5200 (H-P 7-17 óra)
0 Db
0 Ft
Üres a kosár. Javítsuk ki!
Ne fizessen postaköltséget! Rendeljen még 9 900 Ft és ingyenesen megkapja.
 
9 900 Ft

Tanácsra van szüksége?

Vegye fel a kapcsolatot Anitával!
06 30 842 5200
anita@manucafe.hu

Miért a mi termékünket?

  • Ingyenes kiszállítás 9900 Ft felett
  • Elégedett ügyfelek
  • Kiszállítás általában 48 órán belülBIO

 

 

 ZÖLD KÁVÉ: Sok hűhó a semmiért, vagy mégis varázslatos?

2019. 08. 08. 3 perc olvasás
A zöld kávé, örömöm. De mégis… öntsünk tiszta kávét a poharába rögtön az elején, épp a zöld kávé íze, és a színe az, ami nem biztos, hogy rögtön el fogja varázsolni. Akkor mégis miért beszélnek, és írnak róla mindenütt? Nos, ez egy kis zöld csoda.

A zöld kávé nem különösebb fajta kávé, amint az elsőre tűnik. A zöld kávé Robusta, vagy Arabica közönséges kávészemei, amelyeket nedves, vagy száraz módszerrel nyernek a kávécseresznyékből.

De a lényeg az, hogy ezeket a kávészemek nem pörkölik meg. Ez a fontos tényező valójában döntő jelentőségű. Míg a pörkölés során a klasszikus kávé megkapja a jellegzetes aromáját, ízét, és színét, viszont a kávébabok elveszítik néhány jótékony anyagait, és hatásait.

Zöld boom

Épp a zöld kávé hatásai váltanak ki heves vitákat. 2012-ben a népszerű amerikai egészségügyi program közzétette egy (objektíven szólva nem túl tudományos) tanulmánya eredményeit, amely kimondja, hogy a zöld kávénak köszönhetően könnyen megszabadulhat a súlyfeleslegétől. Ez az információ természetesen azonnal felkeltette a figyelmet a pörköletlen kávébabok iránt, pontosabban, az abban levő klorogénsav iránt, amelyet a fogyás „fő bűnösének” azonosítottak.

Sajnos a klorogénsav hatalmas népszerűségét sok csalóval lehet összekapcsolni, akik azonnali fogyást ígérnek már egy csésze zöld kávé elfogyasztása után, miközben tanulmányokra hivatkozva garantálják a zöld kávé azonnali hatását, amelyeket gyakran kivonatokat, vagy más zöld kávétermékeket gyártó vállalatok finanszíroznak.

Zöld a karcsú vonalakért

Ezzel azonban a klorogénsavnak, és így önmagában a zöld kávénak is rossz reklámot csináltak. Szóval, milyenek a valódi hatásai? Valóban fogy a testzsírjából, vagy csak a pénztárcája lesz vékonyabb? Az igazság az, hogy a zöld kávénak, és a klorogénsavnak sincs mágikus ereje. Nehéz elhinni azokat az ígéreteket, miszerint lebontják a felesleges zsírsejteket, miközben folyamatosan gulyást fognak enni hat szelet knédlivel a kanapéjukon ülve.

Az utóbbi években végzett objektív külföldi tanulmányok azonban valóban megerősítették a klorogénsav pozitív hatását az egészségünkre. A tudományos kutatások azt is kimutatták, hogy ez a sav jelentős antioxidánsként hat az emberi testre, kiválóan alkalmas méregtelenítésre, segít megbirkózni a koleszterinszint csökkentésével, és felgyorsítja az anyagcserét.

Ezenkívül probiotikus funkcióval is rendelkezik, és nem utolsó sorban hatással van a súlycsökkenésre, és a zsírlerakódásra. A további kutatások a vérnyomáscsökkentés, és a cukorbetegségben szenvedő személyek pozitív hatásaira gyakorolt ​​szerepére is összpontosítottak. A pörkölt kávéhoz viszonyítva a zöld kávé magasabb koffeintartalommal rendelkezik, így természetes, és egészségesebb alternatívaként fogyasztható, a gyakran édesített energiaitalokkal szemben.

Hogyan vágjunk bele

A polcokon megtalálhatók a zöld kávé különféle változatai - a titokzatos kivonatokat tartalmazó flakonokon keresztül, mindenféle kapszuláig, és porig. Ha azonban biztos akar lenni abban, mit vásárol, illetve fogyaszt, javasoljuk, hogy készítsen belőle saját maga infúziót.

Ebben az esetben három alapvető dolgot jó tudni:

  • Az Arabica csaknem kétszer annyi klorogénsavat tartalmaz, mint a Robusta. Általában a magasabb savasságú fajtákban több sav található. Egyfajta zöld kávét tartalmazó (például Brazil Santos, vagy Supremo Medelin Kolumbiából), vagy többféle kávé keverékei közül választhat. Noha az egyféle zöld kávét tartalmazó kávé megfizethetőbb, nem fog annyi klorogénsavat tartalmazni. Kiváló minőségű, több fajú keverékek esetén a hangsúly a sav maximális tartalmára vonatkozik. Ezért az olyan keverékekhez, mint a Szuper karcsú alak, az Arabica olyan alfajait válogattuk, amelyek a lehető legtöbb klorogénsavat tartalmazzák, és kiegyensúlyozott az ízük.
  • A házi kávédarálójukon nem fogják tudni megdarálni a zöld kávészemeket. Mivel nem pörkölik meg őket, a kávébabok nagyon kemények, és őrlés közben tönkretehetik a gépet. Ezért fontolja meg a már megőrölt kávé vásárlását.
  • Készüljön fel egy nagyon különleges ízre. A kávéval, mint amit általában ismerünk, a zöld kávénak kevés közös vonása van. Egyesek a földimogyoró, vagy a zöld tea könnyű játékát, mások a borsó ízét érzik a fogyasztása során, de mi most pár tippel szolgálunk Önöknek arról, hogy hogyan tudják feljavítani az ízét.

Először is magát az infúziót kell elkészítenie. Nem kell attól tartania, hogy a főzéssel elpusztítja a zöld kávé hasznos anyagait, a klorogénsavval az élen. Azokat a kávé csak sokkal magasabb hőfokon veszíti el (a kávé pörkölése körülbelül 170 ° C-on történik). Ha őrölt zöld kávét választott, öntsön hozzá (kb. 7 g / egy adag) forrásban lévő vizet, és hagyja 5 percig állni.

Adjon esélyt a zöld kávénak, vannak, akik az ízét azonnal megkedvelik, mások csak pár nap elteltével. De, ha egészségesen akarja magát elkényeztetni, próbálja ki az ízesített változatait. Nagyszerű például a vanília, karamell, vagy a kókuszdió ízű zöld kávé, de a fahéjjal sem ront el semmit. Vagy próbálja ki a kevertitalaiba belekeverni – például a zöld kávéból készített mojito a forró nyári napokon igazi felfrissülést fog nyújtani.


[1] Thom, E. The effect of chlorogenic acid enriched coffee on glucose absorption in healthy volunteers and its effect on body mass when used long-term in overweight and obese people. J. Int. Med. Res. 2007, 35, 900–908

Patti, A.M.; Al-Rasadi, K.; Katsiki, N.; Banerjee, Y.; Nikolic, D.; Vanella, L.; Giglio, R.V.; Giannone, V.A.; Montalto, G.; Rizzo, M. Effect of a natural supplement containing Curcuma longa, guggul, and chlorogenic acid in patients with metabolic syndrome. Angiology 2015, 66, 856–861. [CrossRef] [PubMed]

Olthof, M.R.; Hollman, P.C.; Katan, M.B. Chlorogenic acid and caffeic acid are absorbed in humans. J. Nutr. 2001, 131, 66–71. [PubMed]

Bármikor kijelentkezhet. A hírlevelet 14 naponta küldjük.
Bejelentkezés a kedvezményekhez,hírek és érdekességekhez egyetért a személyes adatok feldolgozásával.

  Ingyenes szállítás 9900 Ft-tól | Kedvezmény a ManuTippjeibe való feliratkozással »