

MALAWI PB – SZEMES KÁVÉ
Malawi, talán már a zászlajával is a kávéra utal. Alul zöld, mint a cserjék, a közepe piros, mint a kávécserjék termése, felül pedig fekete, mint maga az ital, amely a kávészemekből készül. A délkelet-afrikai, szokatlanul kerek kávészemek lassan világhírűvé válnak. A mezőgazdasági szövetkezetek kis hálózata rendkívül érdekes kávét termelnek. Az ország déli részén növekvő kávészemekben a piros gyümölcsök, a csokoládé, és a gyógynövények íze tükröződik vissza. A belőlük elkészített kávénak az utóíze a fűszerek tónusaitól villog, és elrepíti Önöket a messzi tájakra…
Összetétel
Arabica 100%A kávé íze és habja
A Malawi PB kávénak mindenki örülni fog, aki kedveli az enyhe, és közepes savasságot, a gyümölcsöt, és a csokoládét. A kávét mindez jellemzi, és még egy kis gyógynövényes pikánság is a végén. Sőt, a 100% -os Arabica illata lágyan gyümölcsös, és virágos, a habja könnyű, de összetartó.
A kávé eredete
A kávécserjéket Malawiba a skót misszionáriusok hozták el. De az összes bokrot sajnos elpusztította a gombás betegség. Bár ez a megbetegedés ebben a kis afrikai országban a kávétermelés végét jelentette, az etiópiai kutatók ismét megpróbálkoztak a kávécserjék újraültetésével. A próbálkozásuk sikeres lett! A Gesha, és Agaro fajták kávéfái nem pusztultak ki az elültetésük után. Ez mind a 20. század elején történt, később Caturra, Catimor, Catuai, és más kávéfajtákat is elültettek a területen. Az első szövetkezet 1946-ban alakult Malawiban, Mzuzu Coffee Planters Cooperative Union Limited néven. Mint látható, Malawiban a kávé nem rendelkezik 100 éves múlttal, másrészt a betakarítása egyre népszerűbb a fogyasztók körében. A bogyók túlnyomó többségét a mezőgazdasági termelők átmosásos technikával dolgozzák fel, amelynek köszönhetően a kávészemek tiszták, és édes ízűek. Az egész folyamat a vörös kávécseresznyék beáztatásával kezdődik, mely során az éretlen bogyók elkülönülnek az érett kávécseresznyéktől. Ezután a bogyókat a zúzólapokon keresztül préselik, így szabadítják meg a kávészemeket a húsos bevonatuktól. Ezt a több napos fermentáció követi a fermentációs edényekben. A kávébabok fehér, édes pépes bevonata a természetes kémiai folyamat során feloldódik. Végül a zöld kávészemeket meg kell szárítani, vagy szárítóban, vagy közvetlen napfényben.
A Malawi PB kávét atipikusan kerek kávészemek jellemzik. Gyöngykávénak is nevezik, és kis túlzással hasonlóan ritka, mint a folyógyöngy. A kávészemek alakja annak köszönhető, hogy a kávécseresznyék az átlagostól eltérően nem két, hanem csak egy kávészemet rejtenek magukban. A mezőgazdasági termelők elkülönítik ezeket a kávészemeket, mivel sokkal aromásabbak, és az átlagosnál édesebbek. Emellett a PB (peaberry) kávé nagyon érdekes küllemű.
Malawi-ban a kávé áprilistól szeptemberig szüretelhető. E szubtrópusi éghajlatú országban évente kétszer esedékes az esős időszak, mégpedig októbertől novemberig, és májustól júniusig. A kávécserjék számára a magas páratartalom előnyös, de a kávécserjék termései csak a hosszan tartó, napos időben érlelődnek meg. Az ország hőmérséklete szezonálisan változó, továbbá a hőmérséklete a tengerszint feletti magasságának a változásától is függ. Nem szokatlan például, hogy a Nyika fennsíkon júliusban fagy. Ami a mezőgazdaságot illeti, Malawi exportbevételének a nagy részét épp az teszi ki. A világba leggyakrabban dohányt, cukrot, a teát, és a pamutot exportálnak. Amint már azt említettük, az utóbbi években, a kiváló minőségű kávé is hozzáadódott ezekhez az exportcikkekhez.
A kávé termelést Malawiban a kávészövetkezetek kis hálózatai, és öt nagyobb, délen található vállalkozás alkotja. Becslések szerint 3-4 ezer kistermelőről van szó, akik évente 350-450 tonna kávét termelnek, és dolgoznak fel. Malawiban a legtöbb ültetvényt 900-1200 méter tengerszint feletti magasságban helyezik el, de a kisüzemek akár 2500 méteres tengerszint feletti magasságban is kiültetik a kávécserjéiket. A kávét árnyékolás nélkül termesztik. Végül azt is meg kell, hogy említsük, hogy a malawii kávéiparban több ezer nagyon szegény nő dolgozik. A szövetkezeteknek hála, a kávét tisztességes beszerzési áron sikerül eladniuk, így javíthatnak a családjaik életszínvonalán.
Kávé csomagolásának bemutatása
A kávé kiváló minőségű alumínium csomagolásban van csomagolva, amely nem tartalmaz különösebb grafikai elemeket, mivel cégünk elsősorban az ízre és a minőségre összpontosít. A kávé tényleges frissességét is ellenőrizheti a szelepnek köszönhetően, amely a pörkölés után keletkező gázokat felszabadítja. Minőségi csomagolás, amely megőrzi a kávé karakterét. A kávé mindig hermetikusan van csomagolva, hogy ellenálljon a nedvességnek, a fénynek és a külső szagoknak.
Használati útmutató
A kávét a fajtájának megfelelően őröljük le.
Egy csésze kávéhoz használjon legalább 1,5-2 teáskanál (kb. 7 g) őrölt kávét.
Kb. 95 °C-os vízzel öntse le a kávét.

























Tanácsra van szüksége?

5. 6.
A termékhez tartozó legnépszerűbb tartozékok
Ötletet szeretne? Mások vásároltak még:

BRAZÍLIA SANTOS NY2 SSFC 17/18 szemes kávé

GUATEMALA - ANTIQUA SAN JUAN SCR90 szemes kávé
