06 30 842 5200 (H-P 7-17 óra)
0 Db
0 Ft
Üres a kosár. Javítsuk ki!
Ne fizessen postaköltséget! Rendeljen még 9 900 Ft és ingyenesen megkapja.
 
9 900 Ft

Tanácsra van szüksége?

Vegye fel a kapcsolatot Anitával!
06 30 842 5200
anita@manucafe.hu

Miért a mi termékünket?

 • Ingyenes kiszállítás 9900 Ft felett
 • Elégedett ügyfelek
 • Kiszállítás általában 48 órán belülBIO

 

 

 Hogyan válassza ki az Önnek legmegfelelőbb csészét?

2018. 01. 10. 3 perc olvasás
"Ismét volt min elcsodálkoznom" - mondta egy kis iróniával a marketing vezetőnk. A reggeli megbízások a bankba vezették a lépteit. És ott, a dizájnos asztalon, az ezüst toll, és egy arany tűzőgép mellett állt egy csésze (kávéval). A csésze annyira… szörnyű, régimódi, ütött-kopott volt… kész katasztrófa. Szóval majdnem összevesztünk.

Az üzletvezető azt állította, hogy vétek másból fogyasztani az eszpresszót, mint vastag falú kerámia csészéből, az asszisztense oda vágta, hogy az instant kávéját bármilyen csészében leönti, akár reklám bögrében is, és a könyvelő pedig szégyenlősen csak annyit tett hozzá, hogy ő a török kávéját csakis a kék, üvegpoharában készíti el. Egy dologban viszont megállapodtunk - fontos, hogy a kávé jó minőségű, és finom legyen. A többi már elhanyagolhaó.

Vagy mégsem?

Természetesen mindenki maga dönti el, hogy miben készíti el a saját kávéját. Egy másik fejezet természetesen, hogy miben szolgálják fel a kávét a kávézókban. Az ott történő kiszolgálás egyértelmű szabályokkal rendelkezik. Biztosak lehetnek benne, hogy eljutunk hozzájuk a következő blogok egyikében. De, hogy is kezdjünk hozzá az otthonunkban?

Bögre, csésze, üvegpohár… Ha meg akarjuk adni ennek az „isteni italnak”azt, amit megérdemel, és kiszeretné élvezni annak a többrétegű aromáját, jó, ha van néhány alapvető információjuk.

Alapanyag

Alapvető fontosságú a kávé hiteles ízének, és aromájának megőrzése érdekében. Természetesen az egészség szempontjából ártalmatlannak kell lennie, tisztának, és sértetlennek. A régészeti leletekből tudjuk, hogy a kőkorszakból származó őseink az iváshoz „bögreként” kivájt csontokat használtak. Később fára váltottak, és égett agyagra. Időszámításunk előtt háromezer évvel kezdték el használni az üveget, az eredeti porcelánt csak az időszámításunk szerinti 7. században kezdték el használni

 • Porcelán - gyorsan felmelegszik, és jól megtartja a hőt. A porcelán tartós, inert. Az exkluzív, díszített porcelán nagyon értékes. Választhatunk egyszerű, és modern minták közül is. A kortárs porcelánpoharak, és csészealjak mosogatógépben moshatók, ellenállnak a hőmérsékleti változásoknak, és speciális alakjuk lehetővé teszi a gazdaságos tárolásukat. Espresso, vagy cappuccino tálalására alkalmasak.

   

 • Kerámia - alacsony hővezető képességgel rendelkezik, szilárd, de ugyanakkor törékeny. Ellenáll a gyors hőmérsékletváltozásoknak, kémiai és fizikai szempontból is stabil. A kerámia bögrék a formák, és a színek végtelen variációiban emelkednek ki. Vegye fel a kapcsolatot a gyártójával a mosogatógépben történő mosogatása alkalmasságáról, de általában az a tapasztalatunk, hogy az üvegmázzal ellátott kerámia jól viseli, ha mosogatógépben mossák el. Csak vigyázzon a kis díszítéseire, színére, és az esetleged fa elemeire. Italok elfogyasztásához mindig válasszon üvegmázzal bevont kerámiát. 

   

 • Üveg – kémiai, és fizikai szempontból rendkívül stabil, magasabb hővezető képességgel rendelkezik. A kávé elkészítéséhez vastag falú üveget javasolunk, hogy csökkentsük az üveg megrepedésének a kockázatát, a gyors hőmérsékletváltozás során. Ami a mosogatógépet illeti, az üvegpoharak megszürkülhetnek a mosogatásuk során. Használjon speciális üvegmosó programot, vagy csökkentse a só adagját. Az üvegpoharakba általában café latte-t, ír, vagy bécsi kávét szolgálnak fel,

   

 • Fém - az utóbbi időben a városi életmód divatos kelléke. A rozsdamentes acél bögréket könnyű karbantartani, természetesen egészségügyileg is biztonságosnak kell lenniük. Alumínium bögrékkel is találkozhatunk. A rozsdamentes acélból készült bögrék moshatók mosogatógépben, viszont az alumínium bögrék nem. Az úgynevezett két rétegű termosz a kávét hosszú ideig melegen tartja.

   

 • Papír – találkozhatunk vele néhány kávézóban. A papírcsészék vagy kettős, vagy vastag falúak, amelyek nem juttathatják át a hőt a kávéból a fogyasztó kezébe. De ez nem mindig sikerül... A papírpoharak általában azt lezáró kupakokkal vannak ellátva, amelyeknek meg kell felelniük a higiéniai előírásoknak. A használatuk után szeparált hulladékgyűjtőbe kell őket elhelyezni.  

   

 • Műanyag - kiváló minőségű polipropilén a válasz a „vészhelyzetre”. Otthon valószínűleg nem főzünk kávét műanyag pohárba, de a zenei fesztiválokon, vagy hasonló rendezvényeken nincs hiány az ilyen edényekből. Valóban egyszer használatos, és eldobható, mint a papír kollegája.

Alak

Lehet, hogy erre még nem gondolt, de a bögre alakja is befolyásolja a kávé végső élvezetét. A csészéje ideális esetben legyen kúp alakú. A lekerekített forma nemcsak a kényelmes kezelhetőséget biztosítja, hanem a forró kávé ízének, és aromájának kívánatos kialakulását is biztosítja.

Térfogat

Természetesen mindenki a saját ízlése szerint válasszon. De a kávé elkészítésére is vonatkozik pár szabály. A klasszikus eszpresszót 60 ml-es csészében illik felszolgálni, a dupla eszpresszóhoz 100 ml-es csésze ajánlott. A cappuccinot 150 ml-es csészében, a café lattet 0,3 l-es pohárban illik felszolgálni.

Ideális, ha…

… Az eszpresszót kúp alakú porcelán csészében szolgálja fel, amelyet korábban felmelegített. A csésze falának a vastagsága 5 mm, a térfogata pedig 50–70 ml… A legfontosabb dolog, hogy tisztán, és sértetlenül tartsa a csészéjét. Végül is, a kiváló minőségű jól elkészített pörkölt kávét ugyanúgy kiélvezheti a nagymamája kék porcelán csészéjéből, mint az üvegpoharából. Vagy nem?

Bármikor kijelentkezhet. A hírlevelet 14 naponta küldjük.
Bejelentkezés a kedvezményekhez,hírek és érdekességekhez egyetért a személyes adatok feldolgozásával.

  Ingyenes szállítás 9900 Ft-tól | Kedvezmény a ManuTippjeibe való feliratkozással »