06 30 842 5200 (H-P 7-17 óra)
0 Db
0 Ft
Üres a kosár. Javítsuk ki!
Ne fizessen postaköltséget! Rendeljen még 9 900 Ft és ingyenesen megkapja.
 
9 900 Ft

Tanácsra van szüksége?

Vegye fel a kapcsolatot Anitával!
06 30 842 5200
anita@manucafe.hu

Miért a mi termékünket?

  • Ingyenes kiszállítás 9900 Ft felett
  • Elégedett ügyfelek
  • Kiszállítás általában 48 órán belül

BIO

 

 

 



Halotta már ezt az érdekességet: citrom a kávéban

2022. 03. 17. 2 perc olvasás
Vonzónak tűnik, a fél bolygó erről beszél, és állítólag hetente legalább öt kilót lehet leadni a segítségével. Egy szelet citrom egy csésze kávéban lehengerelte a TikTokot, majd más közösségi hálózatokat és más médiát. Mit várhat ettől a kissé szokatlan kombinációtól? Megnéztük ezt a tendenciát.

#LemonAndCoffee

Több mint 8 millió megtekintés van a kihívásra utaló hashtaggel, amely alatt végtelen mennyiségű
fényképek egy kávésbögréről egy kifacsart vagy felszeletelt citrommal. Kevesen tesznek úgy, mintha egy ilyen italt élveznének a posztjukban, de sok résztvevő megerősíti, hogy a citromos kávé mindennapos fogyasztásának köszönhetően néhány kilót veszítettek.

Maga a kihívás arra ösztönöz, hogy 28-30 napon keresztül minden reggel igyunk egy csésze instant kávét egy citrom levével. Két tökéletesen hétköznapi és könnyen hozzáférhető nyersanyag került így a tizenévesek, majd később a lakosság figyelmébe. Ki ne vágyna a fogyásra. Végül is, ha másnak bevált, akkor neki is ki kell próbálnia az új módszert.

Mit mond a tudomány

A felhívás szerzői szerint a "citromos kávéval" kapcsolatban leírt előnyök négy csoportra oszthatók. Mindegyiket részletesen tárgyalták már táplálkozástudományi szakemberek, biokémikusok vagy fitneszedzők, és számos tudományos kutatás is született róluk. Szóval hogy is van ez valójában?

Fogyás

Igen és nem is. Tanulmányok szerint a koffein felgyorsíthatja az anyagcserét. A kávéfogyasztást követő 3 órán belül a szervezet 8-11 százalékkal több kalóriát éget el, mint általában. A kávéfogyasztás arról is ismert, hogy a szerotonin, az adrenalin és a noradrenalin szintjének növelésével csökkenti az étvágyat. Ugyanakkor köztudott, hogy egy pohár éhgyomorra megivott langyos citromos víz serkenti az anyagcserét és gyors ürüléshez vezet. Azonban nem a zsírszövet elvesztéséhez. Ezért a testsúlyra gyakorolt lehetséges hatás csak a kávénak tulajdonítható.

Fejfájás

A kávé enyhítheti a fejfájást, a kutatások leírják a koffein érösszehúzó hatását, amely összehúzza az ereket, csökkenti a fej véráramlását és enyhíti a fájdalmat. Ezért van az, hogy a kávé fokozza a például migrénre használt gyógyszerek hatását is. Másrészt a kávé és a citrusfélék kombinációja egyeseknek fejfájást okozhat.

Gyönyörű bőr 

Talán. A kávé és a citrom is tartalmaz antioxidánsokat. Javíthatják a bőr hidratáltságát, serkentik a kollagéntermelést, ami hozzájárul a bőr rugalmasságához és feszességéhez, és védik a bőrt a napfényből származó szabad gyökökkel szemben. A kutatók azonban nem találtak bizonyítékot arra, hogy a nagyobb hatás érdekében mindkét összetevőt egyszerre kell fogyasztani.

Nyugodt emésztés

Nem. A #LemonAndCofffee kihívás szerzőit még ebben az esetben sem támasztja alá a tudomány. Amikor azt állítják, hogy a citromos kávé enyhíti az összes emésztési problémát, valószínűleg tévednek. A koffein például felgyorsítja a bélperisztaltikát.

Következtetésünk

Azonban semmiképpen sem szeretnénk eltántorítani Önt attól, hogy kipróbálja ezt az új italt. Talán tetszeni fog, és felveszi a kávé repertoárjába. Ebben az esetben válasszon vagy jó minőségű, fagyasztva szárított, instant, édesebb ízű kávét, vagy válasszon alacsony savtartalmú arabica kávébabot. Hozzáadjuk a receptet, és örülünk, ha tudatja velünk, hogyan ízlik a citromos kávé.

Espresso Romano

Hogy ez az ital valóban Olaszországból származik-e, a források egy kicsit titkosak. Egyesek azt állítják, hogy amerikai "találmány", mások meg vannak győződve francia eredetéről. Az olaszok pedig azt mondják, hogy ez évtizedek óta része a kávékultúrájuknak. Amikor a II. világháború miatt kénytelenek voltak a nem túl ízletes instant kávét inni (a kávébab importját erősen korlátozták), elmondásuk szerint egy szelet citromot kezdtek hozzáadni a kávéjukhoz. Ennek a kávénak a modern változatát ma Nápolyban vagy Caprin találja. Caffè cannarinónak vagy caffè al limone-nak hívják.

El kell ismerni azonban, hogy a citrom elrejti az erősen pörkölt olasz eszpresszó nemkívánatos utóízét, és frissességet kölcsönöz az italnak.  Az érzékenyen pörkölt kávéknak, ahol az ízek és jegyek a legfontosabbak, biztosan nincs szükségük citromra.

Bármikor kijelentkezhet. A hírlevelet 14 naponta küldjük.
Bejelentkezés a kedvezményekhez,hírek és érdekességekhez egyetért a személyes adatok feldolgozásával.

  Ingyenes szállítás 9900 Ft-tól | Kedvezmény a ManuTippjeibe való feliratkozásra »