06 30 842 5200 (H-P 7-17 óra)
0 Db
0 Ft
Üres a kosár. Javítsuk ki!
Ne fizessen postaköltséget! Rendeljen még 9 900 Ft és ingyenesen megkapja.
 
9 900 Ft

Tanácsra van szüksége?

Vegye fel a kapcsolatot Anitával!
06 30 842 5200
anita@manucafe.hu

Miért a mi termékünket?

  • Ingyenes kiszállítás 9900 Ft felett
  • Elégedett ügyfelek
  • Kiszállítás általában 48 órán belülBIO

 

 

 ESPRESSO KEVERÉKEK: hogyan volt, van, és hogyan lesz

2018. 03. 17. 3 perc olvasás
Azok az idők már rég elmúltak, amikor csak egy fajta kávét lehetet vásárolni a boltokban. Azokban az időkben csak szemes kávét lehetet vásárolni, és rögtön ahogy kifizette az őrölő gép felé indult, hogy a tasak tartalmát megőrölje. Azt, hogy milyen fajta kávét vásároltak azt talán kevesen tudták.

Török kávéhoz való keverékek, avagy hol van már a tavalyi nyár

Azokban az időben, amikor sem az államnak, sem pedig polgáraiknak nem volt felesleges pénzük, a „török” kávéhoz való keverékek különfélek voltak. Az 1950-es, és 1990-es évek között a keverékek 45% robusta, legalább 45% második osztályú arabica, és 10% első osztályú arabicából készültek. Ennek ellenére sok kávéház tulajdonos, és kávét kedvelő könnyes szemmel gondol vissza erre a fajta kávékeverékre. Mivel a jelenlegi eszpresszó keverékek a legtöbb esetben távol állnak a hasonló paraméterektől.

Keverékek a bizniszért, azaz ötven csésze kávé egyetlen gomb megnyomásával

Ha, jól alaposan megvizsgáljuk a kávékeveréket rájövünk, hogy nem hagyhatjuk figyelmen kívül azt a tényt, hogy nagyszerű üzleti lépésként jöttek létre. Valójában az eszpresszó teljes koncepciója, a kávé néhány másodperces extrációjáról, a kávé adagok elkészítéséről, és egyszerűsítéséről szól. Annak érdekében, hogy a kávé az asztalra gyorsan, egyszerűen, olcsón, és mindig azonos minőségben kerüljön, nemcsak egy olyan gépet kellett kitalálni, amely képes rá, hanem a kávékeverékeket is jól kellett összeállítani. A kávékeverékeknek olyanoknak kell lenniük, hogy a raktárakban kibírják a hosszú tárolásukat, magas habot hozzanak létre, mindig egyforma ízűek legyenek, és hogy ne legyenek túl drágák. Ezenkívül az is szükséges, hogy a kávét mindig egyenletesen durvára őröljék, és hogy ellenálljanak a kávégép magas nyomásának. Az eszpresszó felfedezése mögött a 19. század végén (természetesen a gőz évszázadában) megtalálható a válasz a kávé egyre növekvő népszerűségére, az embereknek sok kávéra volt szükségük a lehető legrövidebb időn belül. Az első eszpresszógépek egyszerre 50 adagot tudtak elkészíteni.

Keverékek a folyton rohanó emberek részére, és azok összetevői

A fentiekből következik, hogy az eszpresszó keverékeket nem úgy fogják összeállítani, hogy helyet adjanak a kreativitásnak, hosszabb extrakciós idővel készüljenek el, a víz hőmérséklete, és az őrlésének a finomsága választható legyen. Céljuk a legtöbb esetben az, hogy a fogyasztó számára egységes ízélményt biztosítsanak. Ebből kifolyólag a keverékhez a kávékat sötétebbre pörkölik. Ezzel azonban, elveszítik azt a tulajdonságukat, amiért igazából a kávé szerelmesei a kávét fogyasztják- a gyümölcsök, és virágok, illetve a fűszerek finom érintését. Az ilyen keverékek ízét csak úgy lehet leírni, hogy a csokoládé, és a dió finom ízvilágával elfedett égett íz. Annak érdekében, hogy az eszpresszó „megfelelő” magasságú, kompakt habot alkosson a keverékek nagy adag, minimális savassággal rendelkező, erősen pörkölt robustát tartalmaznak, amely gyakorlatilag bármilyen aromával ízesíthető.

Mégis miért használják időnként az erősen pörkölt robustát a keverékhez? Ez a gyártók afféle fedő manőver – mivel az őrölt arabica néhány órán belül elveszíti azt a képességét, amelynek köszönhetően kompakt habot tudna képezni a kávéja tetején. De a bármilyen idős robusta (még a nagyon rossz minőségű is) erre mindig képes lesz. Ezért képzi olyan gyakran a keverékek részét. Annak ellenére, hogy a kávét unifikálja, és elrontja. És íme, még egy ok - a keverékeket gyakran a legalacsonyabb minőségű robusztusoktól állítják elő, ebből kifolyólag olcsóbbak is. A legtöbb keverék olcsó vietnami robustát tartalmaz, amely gyakran kételyes, néha akár veszélyes minőségű is lehet. A nagy termelők kávékeverékei pontosan azt nyújtják, amit elvárnak - gyors, könnyen elkészíthető, egyenletes ízű és gazdag krémmel rendelkező kávét.

A kávé szerelmeseinek, és az Espresso ízét kedvelőinek

Csakúgy, mint ahogy minden arabica fajtának (valamint robusta fajtának) sajátos ízprofilja van, minden kávét kedvelő is sajátos íz-preferenciákkal rendelkezik. Nem érzi úgy, hogy hibát követ el azzal, hogy az espressóját az előkevert keverékekből való elkészítésre korlátozza magát? Végül is a kávé szépsége, az aromájának, és az ízének a sokféleségében rejlik. A kávét minden érzékszervünkkel (igen, látással, érintéssel és hallással is) élvezhetjük, a kávén keresztül megismerkedhet a távoli országokkal, barátaival pedig hosszú beszélgetéseket folytathat az árnyalatairól.

Ne fossza meg magát az ültetvényes kávé kreativitásától!

Egyáltalán nem nehéz az eszpresszó keverékét a hangulatához, igényeihez, és az ínyenc nyelvéhez igazítani. Azok, akik az erős kávét kedvelik, gazdag habbal, azok nagyobb arányban adjanak a keverékükhöz minőségi robustát. Azok, akik az arabica gyengéd tónusait kedvelik, és az ajkaikat szeretik a lágy, és könnyű habjával kényeztetni, azok a robustát csak úgy használják, mint a cseresznyét a tortán. Ne féljen experimentálni!

Bármikor kijelentkezhet. A hírlevelet 14 naponta küldjük.
Bejelentkezés a kedvezményekhez,hírek és érdekességekhez egyetért a személyes adatok feldolgozásával.

  Ingyenes szállítás 9900 Ft-tól | Kedvezmény a ManuTippjeibe való feliratkozással »