06 30 842 5200 (H-P 7-17 óra)
0 Db
0 Ft
Üres a kosár. Javítsuk ki!
Ne fizessen postaköltséget! Rendeljen még 9 900 Ft és ingyenesen megkapja.
 
9 900 Ft

Tanácsra van szüksége?

Vegye fel a kapcsolatot Anitával!
06 30 842 5200
anita@manucafe.hu

Miért a mi termékünket?

  • Ingyenes kiszállítás 9900 Ft felett
  • Elégedett ügyfelek
  • Kiszállítás általában 48 órán belülBIO

 

 

 Először őröl otthon a kávét…

2017. 08. 04. 2 perc olvasás
Jó minőségű kávébabokat vásárolt, tökéletesen elsajátította a kávé elkészítésének a technikáját, de mégis a kávéja íze nem olyan, mint amilyenre vágyik? Az okát a látszólag hétköznapi közbenső lépésben találhatja meg - a kávébabok megfelelő őrlési módjában.

Legyen a kedvenc reggeli kávéja török kávé, vagy gépi kávé, mindkettő alapja a kávé megfelelő őrlési módja. Ha az összes kávébabból a maximumot szeretné kihozni, akkor három alapvető kérdést meg kell fontolnia - mikor, hogyan, és mivel.

Kezdjük a talán a legegyszerűbb kérdéssel: Mikor?

A válasz egyszerű. Ideális esetben közvetlenül a kávéja elkészítése előtt. Még a legjobb minőségű kávébabok is az őrlésük után lassan elveszítik az egyedi aromájukat, és az ízüket a levegő, és a fény hatására.

Állítások szerint, a kávé az őrlése után mindössze 15 perccel elveszti az aromájának majdnem a felét, tehát ebben az esetben érdemes sietni.

Maga az őrlés ugyanakkor elősegítheti a kávé oxidálását, különösen akkor, ha alacsony minőségű elektromos darálókat használnak, amelyek a működésük közben túlmelegednek. A keletkező hő felgyorsítja az oxidációs folyamatot, és teljesen megsemmisítheti az eredetileg kiváló minőségű kávét. Ugyanakkor valós az a közvetlen arány is – miszerint, minél finomabb az őrlés, annál gyorsabban lesz a veszteség. És épp ez okozza a legnagyobb akadályt. Például, az eszpresszógépbe a legfinomabb részecskékre van szüksége, és mivel a forró víz csak néhány másodpercig halad át a kávén, az így kapott finomság szempontjából elengedhetetlen, hogy a kávé illatának, és aromájának az aránya a legmagasabb legyen.

Ez, lassan eljutottunk a második kérdéshez: Hogyan?

Az őrlés durvasága ugyanolyan fontos, mint a kávé minősége. A részecskék mérete jelzi, hogy mennyi időre van szükségünk a kávé legjobb ízének az eléréséhez. Először is fontos felismerni, hogy hogyan készíti el a leggyakrabban a kávéját. Eszpresszó gépe van, vagy a csepegtetős kávét kedveli? A török kávéját rézedényben készíti el, vagy egyenesen az üveg poharában forrázza le? Vagy az elválaszthatatlan segítőtársa a mokka kancsó, vagy a french press?

A gyakorlatban öt legalapvetőbb őrlési szakaszt ismerünk:

  • Nagyon durva - durva tengeri sóra emlékeztet, amely például a french pressben történő kávéfőzéshez alkalmas, amelyben a kávét hosszú ideig extrahálják. A durva szemcsék úgy néznek ki, mint a durva homok, így őröljük meg a szűrőn át csepegő kávéhoz a kávét (beleértve a dripperben, vagy chemexben előkészítéséhez a kávét is, bár az utóbbi esetben a kávét még durvábbra őröljük).
  • Közepes - ideális a mokka, vagy a hagyományos eszpresszó gépekben főzött kávé szerelmeseinek, a finomsága hasonló, mint a hétköznapi homok finomsága. Ezt a lehetőséget a vakuum pot, vagy a siphon-t birtokló kávészakértők is üdvözlik, de ezekben az esetben is választhatja a kávé egy kissé durvábbra őrölt változatát
  • Finom - részecskék méretükben hasonlítanak a közönséges sóra, Használja nagyobb nyomású eszpresszógépekhez, aeropresszhez, vagy klasszikus török kávé elkészítéséhez.
  • Extra finom – a porrá őrölt kávé ideális a cezve-ben előállított kávéhoz.

Maradjon velünk még egy pillanatra...

A kávé megfelelő őrlése más tényezőktől is függ, és ha precízen őrölt kávéra vágyik, nincs más teendője, mint kísérletezni, kísérletezni, és kísérletezni, amíg el nem találja a megfelelő durvaságot.

Az őrlést befolyásoló tényezők például a következők:

  • A kávészemek pörkölésének a foka. A kávészemek sötétebb színe a hosszabb pörkölési idejüket jelzi, amely során a kávé elveszíti a nedvességet, törékenyé válik, és jobban őrölhető.
  • A tengerszint feletti magasság. Általában érvényes, hogy minél magasabban helyezkednek el az ültetvények, annál keményebb szemű kávét termelnek.
  • A kávé típusai. Az őrlés különbsége nemcsak az egyes fajtáktól, hanem a kávé alapvető feloszlásától is függ. Másképp kell megőrölni az Arabica, és másképp a Robusta kávét.

Bonyolultnak tűnik a folyamat? Könnyítsen a dolgán a megfelelő daráló kiválasztásával.

A cikk folytatása során megvitatjuk az utolsó, de egyben nagyon fontos pontot a kávé őrlésével kapcsolatban – miben őröljük a kávét. Reméljük, hogy a cikkel megkönnyítjük a dolgát, és ki fogja tudni választani az Önnek legmegfelelőbb kávédarálót.

Bármikor kijelentkezhet. A hírlevelet 14 naponta küldjük.
Bejelentkezés a kedvezményekhez,hírek és érdekességekhez egyetért a személyes adatok feldolgozásával.

  Ingyenes szállítás 9900 Ft-tól | Kedvezmény a ManuTippjeibe való feliratkozással »