06 30 842 5200 (H-P 7-17 óra)
0 Db
0 Ft
Üres a kosár. Javítsuk ki!
Ne fizessen postaköltséget! Rendeljen még 9 900 Ft és ingyenesen megkapja.
 
9 900 Ft

Tanácsra van szüksége?

Vegye fel a kapcsolatot Anitával!
06 30 842 5200
anita@manucafe.hu

Miért a mi termékünket?

  • Ingyenes kiszállítás 9900 Ft felett
  • Elégedett ügyfelek
  • Kiszállítás általában 48 órán belülBIO

 

 

 A koffeinmentes kávé a 110. születésnapját ünnepli

2019. 01. 17. 2 perc olvasás
Egyesek azért szeretik a kávét, mert stimuláns koffeint tartalmaz, mások pedig pontosan ugyanezen okból kerülik el a fogyasztását. A koffeinmentes kávét különösen a várandós nők, és a szoptató anyák, valamint az alvási rendellenességben szenvedő időskorúak kedvelik.

Az orvosok azok számára is, akik nem tudják elképzelni a napjaikat néhány erős eszpresszó nélkül, azt ajánlják, hogy alkalmanként hagyják ki a természetes stimuláns fogyasztását. Honnan származik a koffeinmentes kávé?

Ismerkedjenek meg az 1,3,7-trimetilxantinnel

Ne aggódjanak, a szerves kémiáról szóló előadást más szakemberekre hagyjuk. Mi ezzel, csak arra szerettünk volna rámutatni, hogy egy ilyen általános dolognak, mint a világ legszélesebb körében alkalmazott, és a legnépszerűbb fáradtságeltávolítójának, meglehetősen összetett struktúrája van. 1819-ben a német kémikus, Ferdinand Runge fedezte fel. Állítólag a kávék összetételével Johann Wolfgang Goethe kezdeményezésére kezdett el foglalkozni, aki álmatlanságban szenvedett, és annak az okát kereste.

Kevesebb, mint száz év elteltével a kávé másodszor is a tudósok figyelmébe került. De ebben az esetben teljesen más okból – a kávébabok koffeinmentesítése volt a céljuk. Az úgynevezett dekoffeinizálás folyamatának a felfedezése ismét egy német ember nevéhez fűződik. Ludwig Roselius, művészeti mecénás, és kávékereskedő rájött, hogy a Nicaraguából származó kávébabok, amelyek a szállítás közben átitatódtak vízzel, kevesebb koffeint tartalmaztak, mint általában. Egy másik legenda szerint pedig, Roselius meg volt győződve arról, hogy a túlzott kávéfogyasztás okozta az apja halálát. Akárhogy is, 1905-ben egy tudományos csoporttal együttműködve kifejlesztette az első módszert a koffein eltávolítására a kávébabokból.

A koffeinmentesítés tudomány

Jelenleg legalább hat különböző technika létezik a kávébabok koffeinmentesítésére. A piacon „decaffito”, vagy „decafeinato” elnevezés alatt találhatók meg. Ne felejtse el azonban, hogy a koffein 100% -os eltávolítása nem teljesen lehetséges. Tehát a koffeinmentes kávé is tartalmaz elhanyagolható mennyiségben koffeint. A kávé dekoffeinizálásának a folyamatát a még nem pörkölt kávészemeken hajtják végre.

A termelők nagy gondot fordítanak arra, hogy a kávé ne veszítse el sem az ízét, sem az aromás tulajdonságait. Az 1933-ban Svájcban kifejlesztett módszer a leginkább környezetbarát eljárás. A zöld kávébabokat nyomás alatt, meleg vízzel öblítik át. Ennek következtében a kávébabok pórusai kinyílnak, és a koffein kimosódik belőlük. A vizet egy szénszűrőn keresztül szivattyúzzák, amely felfogja a koffeint.

A kávét ezután a szokásos módon szárítják meg, csomagolják, és pörkölésre küldik. A második leggyakrabban alkalmazott módszer a koffein feloldására diklór-metán segítségével történik. Ebben az esetben fennáll annak a veszélye, hogy kis mennyiségű vegyi anyag marad a kávébabokban, ami egészségügyi problémákat okozhat. Érdemes megemlíteni a szén-dioxid, vagy trigliceridek alkalmazását is a koffein eltávolítása érdekében a kávészemekből.

Ünnepeljen velünk

A 110. születésnapot nem ünnepeljük olyan gyakran. Élvezze ki a koffeinmentes Kolumbia kávé ízét! A könnyed csokoládés tónusai, és a gyümölcsös nyomai azonnal eljuttatják a magas Andokba. A kis családi gazdaságok abszolút példaértékű gondot fordítanak a kávécserjék termesztésére. A koffeint szén-dioxid segítségével távolítják el a kávébabokból, ami nem csökkenteti a vonzerejüket. Készítsen koffeinmentes kávét, például lungot, ristretto-t, vagy latte-t. Ízesítse tejszínnel, fagylalttal, öntettel, vagy a kedvenc szeszes italával... Ön dönti el, hogyan, hol, és kivel élvezi Ludwig Roselia találmányát.

Bármikor kijelentkezhet. A hírlevelet 14 naponta küldjük.
Bejelentkezés a kedvezményekhez,hírek és érdekességekhez egyetért a személyes adatok feldolgozásával.

  Ingyenes szállítás 9900 Ft-tól | Kedvezmény a ManuTippjeibe való feliratkozással »