

Tanácsra van szüksége?

Miért a mi termékünket?
- Ingyenes kiszállítás 9900 Ft felett
- Elégedett ügyfelek
- Kiszállítás általában 48 órán belül
A koffeinmentes kávé a 110. születésnapját ünnepli
Az orvosok azok számára is, akik nem tudják elképzelni a napjaikat néhány erős eszpresszó nélkül, azt ajánlják, hogy alkalmanként hagyják ki a természetes stimuláns fogyasztását. Honnan származik a koffeinmentes kávé?
Ismerkedjenek meg az 1,3,7-trimetilxantinnel
Ne aggódjanak, a szerves kémiáról szóló előadást más szakemberekre hagyjuk. Mi ezzel, csak arra szerettünk volna rámutatni, hogy egy ilyen általános dolognak, mint a világ legszélesebb körében alkalmazott, és a legnépszerűbb fáradtságeltávolítójának, meglehetősen összetett struktúrája van. 1819-ben a német kémikus, Ferdinand Runge fedezte fel. Állítólag a kávék összetételével Johann Wolfgang Goethe kezdeményezésére kezdett el foglalkozni, aki álmatlanságban szenvedett, és annak az okát kereste.
Kevesebb, mint száz év elteltével a kávé másodszor is a tudósok figyelmébe került. De ebben az esetben teljesen más okból – a kávébabok koffeinmentesítése volt a céljuk. Az úgynevezett dekoffeinizálás folyamatának a felfedezése ismét egy német ember nevéhez fűződik. Ludwig Roselius, művészeti mecénás, és kávékereskedő rájött, hogy a Nicaraguából származó kávébabok, amelyek a szállítás közben átitatódtak vízzel, kevesebb koffeint tartalmaztak, mint általában. Egy másik legenda szerint pedig, Roselius meg volt győződve arról, hogy a túlzott kávéfogyasztás okozta az apja halálát. Akárhogy is, 1905-ben egy tudományos csoporttal együttműködve kifejlesztette az első módszert a koffein eltávolítására a kávébabokból.
A koffeinmentesítés tudomány
Jelenleg legalább hat különböző technika létezik a kávébabok koffeinmentesítésére. A piacon „decaffito”, vagy „decafeinato” elnevezés alatt találhatók meg. Ne felejtse el azonban, hogy a koffein 100% -os eltávolítása nem teljesen lehetséges. Tehát a koffeinmentes kávé is tartalmaz elhanyagolható mennyiségben koffeint. A kávé dekoffeinizálásának a folyamatát a még nem pörkölt kávészemeken hajtják végre.
A termelők nagy gondot fordítanak arra, hogy a kávé ne veszítse el sem az ízét, sem az aromás tulajdonságait. Az 1933-ban Svájcban kifejlesztett módszer a leginkább környezetbarát eljárás. A zöld kávébabokat nyomás alatt, meleg vízzel öblítik át. Ennek következtében a kávébabok pórusai kinyílnak, és a koffein kimosódik belőlük. A vizet egy szénszűrőn keresztül szivattyúzzák, amely felfogja a koffeint.
A kávét ezután a szokásos módon szárítják meg, csomagolják, és pörkölésre küldik. A második leggyakrabban alkalmazott módszer a koffein feloldására diklór-metán segítségével történik. Ebben az esetben fennáll annak a veszélye, hogy kis mennyiségű vegyi anyag marad a kávébabokban, ami egészségügyi problémákat okozhat. Érdemes megemlíteni a szén-dioxid, vagy trigliceridek alkalmazását is a koffein eltávolítása érdekében a kávészemekből.
Ünnepeljen velünk
A 110. születésnapot nem ünnepeljük olyan gyakran. Élvezze ki a koffeinmentes Kolumbia kávé ízét! A könnyed csokoládés tónusai, és a gyümölcsös nyomai azonnal eljuttatják a magas Andokba. A kis családi gazdaságok abszolút példaértékű gondot fordítanak a kávécserjék termesztésére. A koffeint szén-dioxid segítségével távolítják el a kávébabokból, ami nem csökkenteti a vonzerejüket. Készítsen koffeinmentes kávét, például lungot, ristretto-t, vagy latte-t. Ízesítse tejszínnel, fagylalttal, öntettel, vagy a kedvenc szeszes italával... Ön dönti el, hogyan, hol, és kivel élvezi Ludwig Roselia találmányát.