06 30 842 5200 (H-P 7-17 óra)
0 Db
0 Ft
Üres a kosár. Javítsuk ki!
Ne fizessen postaköltséget! Rendeljen még 9 900 Ft és ingyenesen megkapja.
 
9 900 Ft

Tanácsra van szüksége?

Vegye fel a kapcsolatot Anitával!
06 30 842 5200
anita@manucafe.hu

Miért a mi termékünket?

  • Ingyenes kiszállítás 9900 Ft felett
  • Elégedett ügyfelek
  • Kiszállítás általában 48 órán belülBIO

 

 

 A kétszer őrölt kávé

2017. 08. 09. 3 perc olvasás
A kávédarálással kapcsolatos előző cikkben felvázoltuk a legfontosabb érveket a kávé otthon történő őrléséről. A frissesség, és a megfelelően megválasztott őrlés szintje mellett, és a kedvenc kávéfőzési módszere mellett van egy másik fontos oka is. A szemes kávé vásárlásakor egyszerűen ellenőrizheti annak minőségét - vagyis a kávészemek színét, és alakját, vagy, hogy esetleg nem romlottak e.

Az otthoni őrlés következő előnye, hogy otthon csak annyi mennyiségű kávét őröl meg, amennyire épp szüksége van. Fontos, hogy a kávé súlya legyen az elsőrendű, nem pedig, hogy hány kávészemből áll. A pörkölés során a kávészemek dehidratálódnak, ezért sötétülnek el, a hosszabb ideig pörkölt kávé súlya kisebb, mint a kevésbé megpörköl kávé súlya, bár volumenükben hasonlóak lesznek. A szokásos adag körülbelül 7 g, apró eltérésekkel, a kávéfőzés módjától függően.

Kávédarálók amerre csak ellát

A megfelelően kiválasztott minőségi daráló olyan segítő, amely képes a kávét a megfelelő magasságokba emelni. Az átlagos otthoni használatra leggyakrabban három lehetőség van, mindegyiküknél a beállítás segítségével különböző őrlési szintet állíthatunk be, és mint általában, mindegyik beállításnak megvan az előnye, és a hátránya is.

ESPRESSO KÁVÉFŐZŐ KÁVÉDARÁLÓVAL (a kávédaráló be van építve a kávéfőzőbe)

A kávéfőző kávédarálója automatikusan annyi kávét őröl meg, amennyi a kiválasztott kávéhoz szükséges. Ideális napi többszöri kávéfogyasztás esetén. A kávé mindig frissen őrölt, az őrléssel nincs munkája, továbbá az őrlési fokozat kiválasztásával sem kell foglalkoznia. Ugyanakkor éppen ezek az előre beállított őrlési fokozatok valamilyenszintű kompromisszumot jelentenek az igazi kávéfanatikusok számára. A kávé úgy lesz megőrölve, ahogy az a jó eszpresszó elkészítéséhez szükséges, de nem fogja tiszteletben tartani a kávé egyediségét (a kávé adott fajtáját, és hogy a kávét kevésbé, vagy jobban pörkölték-e meg stb.) A gép megvásárlásánál számítani kell a magasabb árával, amely az elkészített kávé minőségével arányosan növekedik.

Kézi kávédaráló

A kávéőrlés legolcsóbb variánsa, amely a közelmúltban egyre több rajongót szerzett. Meg van a varázsa annak, ha egy hektikus nap folyamán megáll egy pillanatra, és saját kezűleg őrli meg az illatos kávészemeket, így a kávéját is finomabbnak fogja érezni. Számos gyártó a retró dizájnra támaszkodik, így a kézi kávédarálója az otthona dísze is egyben, amelyet az összes vendége meg fog csodálni.

A kézi darálók nagy előnye a rugalmasságuk – magukkal vihetik a legnagyobb pusztába is elektromos áram nélkül, és soha nem fognak csalódást okozni, sokkal kompaktabbak, mint a nagyobb elektromos darálók, amelyeket nemcsak otthon, hanem utazáskor is értékelni fognak. Másrészt, azok, akik napi több kávét is fogyasztanak, nem lesznek elragadtatva a kávédarálótól, mivel a kézi darálás időigényes, és erős kezet igényel. Míg az elektromos őrlők esetében a különböző őrlési fokozatokat már a gyártó automatikusan beállítja, és Önök már csak kiválasztják az optimális fokozatot, a kézi kávédaráló esetében erre több időt kell fordítania.

Mindegyik kézi kávédaráló szerkezete kissé eltérő, de általában az őrlés struktúrája az úgynevezett kioldó gyűrű forgatásával megváltoztatható, miközben a középső tengely szilárd marad. A finomabb darálás érdekében az óramutató járásával megegyező irányba, a durvább darálás érdekében viszont ellentétes irányba kel tekerni. Általában elég körülbelül egy fokozatot változtatni a gyűrűkön, de érdemes több beállítást kipróbálni. A legfinomabb őrlést azonban valószínűleg kézi darálóval nem lehet elérni, és szintén fontos ellenőrizni a kapott részecskék állandóságát.

Elektromos daráló

Egyértelmű előnye az időmegtakarítás és a hatékonyság. Több személyes látogatás esetén sajnos nincs idő hősködésre a kézi kávédarálójával. De ezért a kényelemért meglehetősen sokat fog fizetni, ha olyan minőségű gépet akar vásárolni, amely egyben tartós is. T

ermészetesen nem érheti el minden elektromos darálóval a szükséges, és egységeses őrlési struktúrát. A kevésbé minőséges őrlők problémája például a motor túlmelegedése, amely „elégetheti” a kávé ízét. Ez a probléma gyakran a kisebb, olcsóbb háztartási modellek esetében fordul elő. Méretének köszönhetően a hő rosszul oszlik el, és hiányzik a hőbiztosítója is. A túlmelegedés nem feltétlenül kifejező, de maga a hőhatás felgyorsítja az őrölt kávé oxidációját.

De ha valóban minőségi eszközt vásárol, az egy igazán jó befektetés, amely segíthet a tökéletes csésze kávé elkészítésében.

Pengével, vagy kövekkel?

Pengés kávédaráló

Ez a legolcsóbb variáns, a kávébabokat azonban inkább kisebb darabokra vágja, megnehezítve így az egyenletes részecskeméret elérését. A pengékkel történő kávéőrlés nem szabadítja fel megfelelően a kávébabokból a kivonatukat, így a kávé íze tompa lesz.

A másik negatívumuk magukban a pengékben rejlenek. Ahhoz, hogy megfelelően megőröljék a kávészemeket, jelentős sebességgel kell pörögniük, amely túlmelegedést okozhat, és így még a kávé íze is gyakran megsemmisül.

Röviden: egy ilyen daráló soha nem fog segíteni abban, hogy kiváló kávét fogyasszon, és bár valószínűleg csábító lesz az alacsony a vételára, jobban teszi, ha egy jobb minőségű kávédaráló után néz. Ha azonban már megvásárolta ezt a fajta kávédarálót, akkor azt tanácsoljuk, hogy a kávé darálása közben rázogassa fel- és lefelé a gépezetet.

Őrlőköves kávédaráló

Ez a daráló kétféle lehet. Az első változata két lapos fogaskerékkel rendelkezik, amelyek között darálódnak le a kávészemek. Javasoljuk, hogy ehhez a változathoz acéltárcsákat válasszon.

A második típust az úgynevezett kónikus kávédaráló, amelynek az őrlő spirálja általában kerámiából, vagy acélból készül. Az így kapott részecskék egységesek, a kávébabokból a fokozatos őrlésüknek köszönhetően felszabadul az aromájuk. Tudniuk kell, hogy az összes kézi kávédaráló őrlőköveket foglalnak magukba, viszont az elektromos darálóknál ezeket fölöslegesen keresné.

Ha ezeket a sorokat elolvasva úgy érzi, hogy az őrlés olyan alkímia, amely Önt csak összezavarná, hagyja a kávéja megőrlését a kávékereskedőjére. Válasszon olyan üzleteket, ahol a kávészemeket közvetlenül az eladásuk előtt őrlik meg a kívánt érdességre, és alaposan lezárják a csomagolást.

Bármikor kijelentkezhet. A hírlevelet 14 naponta küldjük.
Bejelentkezés a kedvezményekhez,hírek és érdekességekhez egyetért a személyes adatok feldolgozásával.

  Ingyenes szállítás 9900 Ft-tól | Kedvezmény a ManuTippjeibe való feliratkozással »