06 30 842 5200 (H-P 7-17 óra)
0 Db
0 Ft
Üres a kosár. Javítsuk ki!
Ne fizessen postaköltséget! Rendeljen még 9 900 Ft és ingyenesen megkapja.
 
9 900 Ft

Tanácsra van szüksége?

Vegye fel a kapcsolatot Anitával!
06 30 842 5200
anita@manucafe.hu

Miért a mi termékünket?

  • Ingyenes kiszállítás 9900 Ft felett
  • Elégedett ügyfelek
  • Kiszállítás általában 48 órán belülBIO

 

 

 A kávé fogyasztása egészséges, vagy sem?

2016. 01. 19. 4 perc olvasás
Az ügyfeleink számos kérdéseire nap, mint nap válaszolunk. Melyik kávét ajánljuk, mikor küldjük el, melyik a legjobb kávé a piacon... A legfontosabb kérdések után, mindig az a kérdés következik, hogy tudjuk-e hogy a kávé fogyasztása nem egészséges? Mi pedig erre a kérdésre mindig úgy válaszolunk, hogy nem, nem tudjuk. Évek óta mozgunk a minőségi ültetvényi kávék világában.

Természetesen, rengeteg, a kávéval kapcsolatos tudományos kutatásokról szóló cikket olvastunk el, amelyeket most Önökkel is megosztunk.

Már megint az a kémia

Semmitől sem kell tartania. Mint minden a Földön, a kávébab is rendelkezik kémiai összetétellel. Az egyes anyagok aránya a kávé típusától, és eredetétől, valamint a pörkölés módjától függ. A legfontosabbak a koffein (0,2–2,6%), a kávé és a kininsav (10%), a kolorogén sav (4–6%), a poliszacharidok (25–30%), a fehérjék (13%), a zsírok és a viaszok ( 0,1-0,8%), víz (10-13%) és ásványi anyagok (4%).  Ezek közül említést érdemel a kálium, magnézium, kalcium, foszfor, mangán, és vas. És most már arról, hogy hogyan működnek a testünkben...

Koffein, mint stimuláns

A koffein természetesen meghatározó szerepet játszik a kávé egészségre gyakorolt ​​hatásában. De nem tekinthetünk rá úgy, mint egyedülálló vegyületre. Mindig kölcsönhatásba lép más anyagokkal. A tiszta koffein fehér, puha por. Hatvan más növényi termékben is megtalálható, beleértve a teát is. A halálos adagnak 10 g koffein számít, amely 100-200 csésze kávénak felel meg.

Tehát a kávé fogyasztása nem halálos. A vékonybélben szívódik fel, és 30 perccel a fogyasztása után mutatja ki a legmagasabb koncentrációját a testben. A felnőtteknél a fele 3–7 óra elteltével választódik ki a testből, de ha dohányoznak, akkor gyorsabban.  A koffeinnek köszönhetően a kávé élénkítő hatású, a vitalitás érzetét kelti, javítja a koncentrációt, segíti a fáradtság leküzdését, és serkenti a rövid távú memóriát.

A harvardi tanulmányok még arról is beszámolnak, hogy a kávé fogyasztása közre játszik a jókedv kialakulásában is. Rámutat arra a tényre, hogy a rendszeres kávéfogyasztás csökkenti a depresszió kockázatát, és csökkenti az öngyilkosságok számát. Mégpedig akár 50%-kal! A pszichostimuláló hatások azonban nagyban függnek a kávé mennyiségétől, és az elkészítésének a módjától, valamint a fogyasztó egyéni toleranciájától. Van, akit már egy csésze kávé is feldob, de van olyan is, akit a napi 3 csésze kávé elaltat.

Túladagolás és függőség

Egy másik aggodalom, amelyet gyakran hallunk, a kávé túladagolásának lehetősége, vagy a tőle való függőség kialakulása. Igen, a hosszan tartó, és túlzott kávéfogyasztás idegességet, nyugtalanságot, álmatlanságot és ingerlékenységet okozhat. Túlérzékeny embereknél ezek a rendellenességek előfordulhatnak, ha napi 2–4 csésze erős kávét fogyasztanak (250 mg koffeinbevitel), másoknál pedig 8–16 (összesen 1 g koffeinbevitel) esetén jelentkezhetnek.

Aki tudja magáról, hogy a kávé fogyasztása nem tesz jót neki, egyszerűen kerülje a fogyasztását. A szakmai körökben még mindig kérdéses a függőség lehetséges kialakulása. Nincs bizonyíték arra, hogy a koffein fogyasztása során fizikai, vagy mentális függőség alakulna ki (koffeinizmus). Igaz azonban, hogy azok a fogyasztók, aki naponta többször is isznak erős kávét, nyugtalanok, fáradtnak érezhetik magukat, vagy súlyos fejfájástól szenvedhetnek, miután fennhagynak ezzel a sztereotípiával. A kávéról való leszokás általában 5 napig tart, a kellemetlen tünetek kiküszöbölhetők az elfogyasztott kávé számának a csökkentésével, és a helyes életmóddal.

A szív, és az erek betegségei

Mivel a koffein közvetlenül érinti a keringési rendszert, általános kérdés, hogy azt mennyire befolyásolja. És már megint a tudományos kutatásoknál tartunk, amelyek kimutatták, hogy napi 3-5 csésze fogyasztása nincs hatással a szívműködésre, vagy a vérnyomásra. Azoknak a személyeknek, akik nincsenek hozzászokva a kávé fogyasztásához, a kávé elfogyasztása után rövidtávon növeli a vérnyomásukat. Az 1996–2003 közötti, 1010 válaszadót bevonó, óriási metaanalízis kimutatta, hogy a valódi kávéfogyasztók vérnyomása, a kávé hosszú távú fogyasztása során a szisztolés 2,4 mm Hg-rel, a diasztolés értéke pedig 0,73 mmHg emelkedett. Ebből kifolyólag a következtetés egyértelmű: A kávé hatása a szív frekvenciájára elhanyagolható. 

Rák, cukorbetegség, Parkinson

Még a rák "kialakulásával" kapcsolatos kérdések sem kerülhetik el a kávét. Erre a kérdésre az a tanulmány ad választ, amely az egyetlen módját annak, hogy a kávébabok karcinogének lennének, azzal magyarázzák, hogy helytelenül vannak megpörkölve. Azonban sokkal több tudományos következtetés úgy írja le a kávét, mint kiváló antioxidáns forrást, amely többek között lebontja a szabad gyököket.

A rendszeres kávéfogyasztás csökkenti a nyelvrák (akár 50% -át), a májzsugorodás, és a vastagbéldaganat kialakulásának kockázatát. Azt is érdemes megemlíteni, hogy a kávéfogyasztás akár 25% -kal csökkenti a 2. fokozatú cukorbetegség kialakulásának a kockázatát. A koffein valószínűleg pozitív hatással van az agy dopamint termelő területeire is, így az véd a Parkinson-kór kialakulásától.

Kalciumvesztés

"Ne igyál kávét, gyengék lesznek a csontjaid" - alapvetően ez is egy értelmetlen figyelmeztetés. Talán egyikünk sem rendelkezik olyan alacsony kalciumbevitellel, hogy a napi két csésze kávé okozta minimális kalcium veszteséget ne tudná pótolni. A pótláshoz elég napi egy pohár tej, vagy joghurt. Persze, minél több kávé, annál több kalcium. Természetesen a kalciumhoz hozzájuthatunk a mák, diófélék, halak, és zöldségek fogyasztása során.

Dehidratáció

A rossz nyelvek szerint egy csésze kávé után legalább egy liter vizet kell inni. Túlzásokba esünk, de jogosan. A kávé természetesen vízhajtó hatású, de a fogyasztói számára nem áll fel a kiszáradás veszélye. A koffeint tartalmazó italok nem vonják el a vizet a szervezetből, a vizelési kényszer körülbelül 4 csésze elfogyasztása után jelentkezik, mivel a simaizmok ellazulnak. A koffein eme hatását viszont az asztmások értékelik – az enyhe légzési nehézség esetén a koffein segíti őket a légutak „széthúzásában”.

A vizet a kávéhoz inkább az ízlelőbimbók leöblítésére szolgálják fel. Így jobban élvezheti kedvenc kávéfajtájának a finom árnyalatait

Sport és súlycsökkenés

Igen, ebben a pontban a kávénak valóban érdemi hatása van. Egyrészt javítja a teljesítményt, állítólag akár 12% -kal, és csökkenti az izomfáradtságot is. A koffein segít felszabadítani a testzsírt, amely az izmot ellátja az üzemanyaggal. Nem hiába ajánlott, egy erős ristretto fél órával az aerob testmozgás előtt. Kiválóan helyettesíti a szintetikusan előállított zsírégetőket

Suma sumarum

Ezúttal szó szerint idézünk. „ A Health Professionals Follow-Up Study a The Nurses’ Health Studies következtetése szerint, akik 24 éven keresztül, több mint 130 000 önkéntest figyeltek meg, nincs kapcsolat a napi hat csésze kávé elfogyasztása, és a megnövekedett egészségügyi kockázatok között. ”

Bármikor kijelentkezhet. A hírlevelet 14 naponta küldjük.
Bejelentkezés a kedvezményekhez,hírek és érdekességekhez egyetért a személyes adatok feldolgozásával.

  Ingyenes szállítás 9900 Ft-tól | Kedvezmény a ManuTippjeibe való feliratkozással »