

Tanácsra van szüksége?

Miért a mi termékünket?
- Ingyenes kiszállítás 9900 Ft felett
- Elégedett ügyfelek
- Kiszállítás általában 48 órán belül
5. Készítse el a kávéját százféle képen

Az első dilemma: Egész, vagy őrölt?
Annak érdekében, hogy a kávé elfogyasztása maximális élményt nyújtson, és hogy a kávészemek íze, és illata is intenzív legyen azt ajánljuk, hogy egész kávészemeket vásároljon. A kávészemeket közvetlenül a kávé elkészítése előtt kell megőrölni. Az őrlés során a kávészemek sejtjei megnyílnak, így felszabadulnak belőlük az illóolajok, és a kávé aromája. A kávé őrlésével fokozatosan eltűnik a kávé illata, és az íze.
Miben őröljük meg a kávészemeket
Ha jó minőségű kávét szeretne vásárolni, és fogyasztani, akkor szüksége lesz egy igazán jó minőségű kávédarálóra is. Ami a kávédarálókat illeti igazán nagy a választék: a piacon megtalálhat kézi, és elektromos darálókat is, az utóbbival szabályozni lehet a kapott kávé durvaságát.
- Kézi daráló - a kávédarálás nagyszerű rituáléja. A kézi darálás előnye, hogy a kávészemek nem égnek el, a hátránya viszont az, hogy fizikai képességeket, és türelmet igényel.
- Elektromos, vágókéses kávédaráló – a kávészemek őrlése gyors, de az őrölésük közben a kávészemek felforrósodnak, így a kávé elveszíti a minőségét (elég). A daráló a mixerek elvén működik – a készülék alján vágókések forognak, amelyek nagy sebességgel törik szét a kávészemeket. Ezeknél a darálóknál nem állítható be a darálás durvasága.
- Elektromos daráló, daráló kövekkel - a legjobb választás. Válasszon lehetőleg alacsony sebességű darálót, hogy a kávéja a darálása közben ne égjen el, és hosszú élettartamú daráló köveket, vagyis kerámia köveket. Ezeknél a kávédarálóknál természetes, a kávé darálási szintjének a beállítása.
Hogyan őröljük meg a kávénkat
- A finomra őrölt, sötét, fényes, hosszan pörkölt kávébabok robusztusabbak, és mélyebb ízt nyújtanak, tipikus keserűséggel a végén.
- A durvára őrölt, matt, könnyű kávébabok enyhébb, kissé savas tónusúak.
Először válassza ki a kávé elkészítési módját, majd az szerint válassza ki a kávészemek őrlésének a durvaságát:
- Nagyon durvára őrölt kávé – struktúrája a durva tengeri sóra hasonlít, alkalmas például a french pressben elkészített kávéhoz, amelyben hosszú ideig extrahálódik a kávé.
- Durvára őrölt kávé - struktúrája a durva homokhoz hasonlít, az így ledarált kávé ideális filteren keresztül lecsepegtetett kávék elkészítéséhez (beleértve a dipperben, és a chemexben elkészített kávét is, melyekhez inkább az enyhén durvára őrölt kávét ajánljuk).
- Közepes őrlésű kávé - struktúrája a közönséges homokhoz hasonlít, ideális a Bialetti, vagy a közönséges eszpresszógépben való kávéfőzéshez. A közepes őrlésű kávét vacuum potban (siphon) elkészített kávéhoz is felhasználhatja.
- Finomra őrölt kávé - struktúrája a konyhai sóra hasonlít, magasabb nyomású eszpresszógépekben, vagy aeropresszben elkészített kávékhoz alkalmas, de alkalmas a klasszikus török kávé elkészítéséhez is.
- Extra finomra őrölt kávé - struktúrája a púderre hasonlít, ideális a cezvében elkészített kávéhoz.
Ha a nincs alkalma otthon megőrölni a kávéját, és a boltokban vásárolja meg a már ledarált kávét, akkor levegőmentes, fémtartályban (dobozban) tárolja, hideg, és száraz körülmények között.
A második dilemma: Arabica vagy Robusta?
A világ legtöbb kávéja Arabica, vagy Robusta fajtájú. Az Arabica jobb minőségű, lágyabb ízű, és körülbelül fele annyi koffeint tartalmaz, mint a Robusta. A Robusta viszont magasabb koffeintartalommal, és magasabb savassággal rendelkezik, amely kifejezetten keserű ízt ad a kávénak. A minőség szempontjából a legtöbb Robusta rosszabb minőségű, mint az Arabica. De, léteznek igazán jó minőségű Robustak is, melyek nagy mennyiségben tartalmaznak antioxidánsokat. Ezeket a Robustakat csak meghatározott ültetvényeken termesztik. A kiváló minőségű Robusták gyakran Indiából származnak.
A harmadik dilemma: French press, cezve, Bialetti, kávéfőző, török, eszpresszó?
Ismét több lehetőségünk van a választásra. Ez a választás is mindenki személyes preferenciáitól függ, tehát attól, hogy mennyi időt szán a kávéja elkészítésére, és hogy mennyit szeretne költeni a kávéfőzőjére. Egyet azonban ne felejtsen el soha, mindig frissen őrölt kávét használjon. Egy közönséges, 20 cl csésze esetén 5-15 g kávét ajánlott adagolni, azaz körülbelül két teljes teáskanál. Ezenkívül a víz is ugyanolyan fontos szerepet játszik a kávé elkészítésében. A víz ásványi anyag tartalma, a pH értéke, és az általános tisztasága is befolyásolja kapott kávé ízét. Általában a közepesen kemény víz a legmegfelelőbb a kávé elkészítéséhez, azonban néhány modern kávéfőző vízlágyító eszközöket használ, például az eszpresszó készítéséhez. A víz hőmérsékletének, amellyel a kávéját leforrázza, 95 ° C körülinek kell lennie. Török, vagy arab kávé elkészítésekor a víz, és a kávé keverékét fel kell forralni. A kész kávét azonnal előmelegített porcelán, üveg vagy más inert anyagú csészében tálaljuk. Soha ne hagyja, hogy a kávéját felmelegítsék. A kávéhoz melegtejet, vagy tejszínt, fehér, vagy barnacukrot, édesítőszert, és egy pohár forrásvizet is felszolgálhat.
Filteres kávé
A kávét nagyon szépen, és egyszerűen el lehet készíteni az úgynevezett French pressben. Az olcsó és felhasználóbarát készülékek nagyon egyszerűen működnek. A kávét durvára meg kell őrölni. A kávéját szórja egy üvegedénybe, öntse le forró vízzel (93 ° C), és hagyja extrahálni. Körülbelül 4 perc elteltével tegye a szűrőt a tartályba, és nyomja le. A kávéja már kész is!
Az igazi török kávé
A hagyományos cezvében történő kávéfőzésben sem kell keresnie semmi nehézséget. Öntsön 7 gramm nagyon finomra őrölt kávét a cezvébe, öntse le 100 ml hideg vízzel, keverje össze, és forralja fel. Amikor már az itala habozni kezd, vegye le a tűzről, és várja meg, amíg a habja leesik. Ezt a folyamatot háromszor ismételje meg. Ha a kávéját édesen szereti fogyasztani, még az elején adjon hozzá Önnek megfelelő mennyiségű cukrot.
Mokka kávé
Ha Ön is tulajdonosa Bialetti kávéfőzőjének, akkor azt bátran használja! A frissen, közepesre őrölt kávéját helyezze a kávéfőzője közepén elhelyezkedő szűrőbe. Az alsó részét töltse meg vízzel, és a szerkezet két részét csavarja össze. A kávéfőzőt helyezze alacsony lángra, és addig melegítse, míg a fedél alatt meg nem jelenik a szép, tiszta, illatos kávé. Óvakodjon a túlmelegedésétől, és a túl hosszan tartó főzésétől. A teljes elkészítése csak néhány percet vesz igénybe, az eredménye egy kiváló, erős, és aromás kávé lesz, üledék nélkül.
Eszpresszó
Ehhez a specialitáshoz karos kávéfőzőt kell használnia. Helyezze a szükséges mennyiségű kávét a szitakarba, helyezze rá a gépre, és indítsa el a kávéfőzőt. A forróvíz, vagy gőz körülbelül 9 atmoszféra nyomás alatt nyomódik át a kávén, melynek az eredménye igazán kiváló eszpresszó, amelyet önmagában is ihat, vagy több eszpresszóból készült ital alapanyagaként is szolgálhat.
Mint például:
- Espresso - egy kis csésze erős kávé, amelyet nagynyomású kávéfőzőben készítünk. A legjobb eszpresszó a klasszikus, szitakaros kávéfőzőből származik, amely vastag habot képes előállítani a kávé felületén.
- Cappuccino - a jobb cappuccino kiváló minőségű tejre épül, amelyet forró gőz segítségével habosítanak fel. Az eszpresszóhoz egyforma arányban kell adagolni a tejet, és a tejből készült habot. Sok kávézóban fahéjjal, kakaóval, csokoládéval, vagy tejszínhabbal díszítik a cappuccino-t. Ennek a díszítésnek azonban semmi köze sincs a cappuccino eredeti receptjéhez.
- Macchiato - a cappuccinohoz hasonlóan készül, de csak eszpresszót., és tejhabot használnak az elkészítéséhez.
- Latte - egy rész kávéból, és két-három rész meleg tejből áll.
- Algériai kávé - díszítse a kávéját tejszínhabbal, és öntsön rá tojáskrémet, amely majd lassan fog lefolyni a pohara aljára.
- Ír kávé - keverje össze a kávéját nádcukorral, és ír whiskyvel, lágyítsa meg tejszínnel, amelyet a végén lassan kell öntenie a kávéba.
- Americano – egy rész eszpresszó, és két rész forrásban lévő víz. Az Americano olyan kávé, amelyet probléma nélkül fogyaszthat nagyobb mennyiségben is.
- Frapé (jeges kávé) - frissítő nyári kávé. Készítsen elő oldható kávét, cukrot, és tejet a séjkerébe. Majd erősen rázza össze. Az így kapott kávét tejszínhabbal díszítheti.
A negyedik dilemma: Ízlik, vagy nem?
A kávét az összes érzékünkkel értékeljük. A habjának konzisztensnek, mogyoró színűnek kell lennie. A nagyon sötét hab a kávé túlpörkölésére utal. Hallgasson az első benyomására – újra megkóstolná, vagy inkább nem? A minőségi, és ízletes kávé harmonikus, kiegyensúlyozott keserűséggel és savassággal rendelkezik, az édeség nyomaival a szájpadlásán. Az ilyen kávéhoz boldogan fog visszatérni.