06 30 842 5200 (H-P 7-17 óra)
0 Db
0 Ft
Üres a kosár. Javítsuk ki!
Ne fizessen postaköltséget! Rendeljen még 9 900 Ft és ingyenesen megkapja.
 
9 900 Ft

Tanácsra van szüksége?

Vegye fel a kapcsolatot Anitával!
06 30 842 5200
anita@manucafe.hu

Miért a mi termékünket?

 • Ingyenes kiszállítás 9900 Ft felett
 • Elégedett ügyfelek
 • Kiszállítás általában 48 órán belülBIO

 

 

 5. Készítse el a kávéját százféle képen

Aki a minőségi, ültetvényes kávét részesíti előnyben, a legközelebbi „no name“ kávék előtt, az nehéz választás előtt áll. Őrölt, vagy inkább szemes kávét vásároljak? Arabicat, vagy Robusztát? Mihez kezdjek vele otthon? Szükségem lesz kávéfőzőre? Ne aggódjon, most az összes kérdését megválaszoljuk.

Az első dilemma: Egész, vagy őrölt?

Annak érdekében, hogy a kávé elfogyasztása maximális élményt nyújtson, és hogy a kávészemek íze, és illata is intenzív legyen azt ajánljuk, hogy egész kávészemeket vásároljon. A kávészemeket közvetlenül a kávé elkészítése előtt kell megőrölni. Az őrlés során a kávészemek sejtjei megnyílnak, így felszabadulnak belőlük az illóolajok, és a kávé aromája. A kávé őrlésével fokozatosan eltűnik a kávé illata, és az íze.

Miben őröljük meg a kávészemeket

Ha jó minőségű kávét szeretne vásárolni, és fogyasztani, akkor szüksége lesz egy igazán jó minőségű kávédarálóra is. Ami a kávédarálókat illeti igazán nagy a választék: a piacon megtalálhat kézi, és elektromos darálókat is, az utóbbival szabályozni lehet a kapott kávé durvaságát.

 • Kézi daráló - a kávédarálás nagyszerű rituáléja. A kézi darálás előnye, hogy a kávészemek nem égnek el, a hátránya viszont az, hogy fizikai képességeket, és türelmet igényel.
 • Elektromos, vágókéses kávédaráló – a kávészemek őrlése gyors, de az őrölésük közben a kávészemek felforrósodnak, így a kávé elveszíti a minőségét (elég). A daráló a mixerek elvén működik – a készülék alján vágókések forognak, amelyek nagy sebességgel törik szét a kávészemeket. Ezeknél a darálóknál nem állítható be a darálás durvasága.
 • Elektromos daráló, daráló kövekkel - a legjobb választás. Válasszon lehetőleg alacsony sebességű darálót, hogy a kávéja a darálása közben ne égjen el, és hosszú élettartamú daráló köveket, vagyis kerámia köveket. Ezeknél a kávédarálóknál természetes, a kávé darálási szintjének a beállítása.

Hogyan őröljük meg a kávénkat

 • A finomra őrölt, sötét, fényes, hosszan pörkölt kávébabok robusztusabbak, és mélyebb ízt nyújtanak, tipikus keserűséggel a végén.
 • A durvára őrölt, matt, könnyű kávébabok enyhébb, kissé savas tónusúak.

Először válassza ki a kávé elkészítési módját, majd az szerint válassza ki a kávészemek őrlésének a durvaságát:

 • Nagyon durvára őrölt kávé – struktúrája a durva tengeri sóra hasonlít, alkalmas például a french pressben elkészített kávéhoz, amelyben hosszú ideig extrahálódik a kávé.
 • Durvára őrölt kávé - struktúrája a durva homokhoz hasonlít, az így ledarált kávé ideális filteren keresztül lecsepegtetett kávék elkészítéséhez (beleértve a dipperben, és a chemexben elkészített kávét is, melyekhez inkább az enyhén durvára őrölt kávét ajánljuk).
 • Közepes őrlésű kávé - struktúrája a közönséges homokhoz hasonlít, ideális a Bialetti, vagy a közönséges eszpresszógépben való kávéfőzéshez. A közepes őrlésű kávét vacuum potban (siphon) elkészített kávéhoz is felhasználhatja.
 • Finomra őrölt kávé - struktúrája a konyhai sóra hasonlít, magasabb nyomású eszpresszógépekben, vagy aeropresszben elkészített kávékhoz alkalmas, de alkalmas a klasszikus török kávé elkészítéséhez is.
 • Extra finomra őrölt kávé - struktúrája a púderre hasonlít, ideális a cezvében elkészített kávéhoz.

Ha a nincs alkalma otthon megőrölni a kávéját, és a boltokban vásárolja meg a már ledarált kávét, akkor levegőmentes, fémtartályban (dobozban) tárolja, hideg, és száraz körülmények között.

A második dilemma: Arabica vagy Robusta?

A világ legtöbb kávéja Arabica, vagy Robusta fajtájú. Az Arabica jobb minőségű, lágyabb ízű, és körülbelül fele annyi koffeint tartalmaz, mint a Robusta. A Robusta viszont magasabb koffeintartalommal, és magasabb savassággal rendelkezik, amely kifejezetten keserű ízt ad a kávénak. A minőség szempontjából a legtöbb Robusta rosszabb minőségű, mint az Arabica. De, léteznek igazán jó minőségű Robustak is, melyek nagy mennyiségben tartalmaznak antioxidánsokat. Ezeket a Robustakat csak meghatározott ültetvényeken termesztik. A kiváló minőségű Robusták gyakran Indiából származnak.

A harmadik dilemma: French press, cezve, Bialetti, kávéfőző, török, eszpresszó?

Ismét több lehetőségünk van a választásra. Ez a választás is mindenki személyes preferenciáitól függ, tehát attól, hogy mennyi időt szán a kávéja elkészítésére, és hogy mennyit szeretne költeni a kávéfőzőjére. Egyet azonban ne felejtsen el soha, mindig frissen őrölt kávét használjon. Egy közönséges, 20 cl csésze esetén 5-15 g kávét ajánlott adagolni, azaz körülbelül két teljes teáskanál. Ezenkívül a víz is ugyanolyan fontos szerepet játszik a kávé elkészítésében. A víz ásványi anyag tartalma, a pH értéke, és az általános tisztasága is befolyásolja kapott kávé ízét. Általában a közepesen kemény víz a legmegfelelőbb a kávé elkészítéséhez, azonban néhány modern kávéfőző vízlágyító eszközöket használ, például az eszpresszó készítéséhez. A víz hőmérsékletének, amellyel a kávéját leforrázza, 95 ° C körülinek kell lennie. Török, vagy arab kávé elkészítésekor a víz, és a kávé keverékét fel kell forralni. A kész kávét azonnal előmelegített porcelán, üveg vagy más inert anyagú csészében tálaljuk. Soha ne hagyja, hogy a kávéját felmelegítsék. A kávéhoz melegtejet, vagy tejszínt, fehér, vagy barnacukrot, édesítőszert, és egy pohár forrásvizet is felszolgálhat.

Filteres kávé

A kávét nagyon szépen, és egyszerűen el lehet készíteni az úgynevezett French pressben. Az olcsó és felhasználóbarát készülékek nagyon egyszerűen működnek. A kávét durvára meg kell őrölni. A kávéját szórja egy üvegedénybe, öntse le forró vízzel (93 ° C), és hagyja extrahálni. Körülbelül 4 perc elteltével tegye a szűrőt a tartályba, és nyomja le. A kávéja már kész is!

Az igazi török kávé

A hagyományos cezvében történő kávéfőzésben sem kell keresnie semmi nehézséget. Öntsön 7 gramm nagyon finomra őrölt kávét a cezvébe, öntse le 100 ml hideg vízzel, keverje össze, és forralja fel. Amikor már az itala habozni kezd, vegye le a tűzről, és várja meg, amíg a habja leesik. Ezt a folyamatot háromszor ismételje meg. Ha a kávéját édesen szereti fogyasztani, még az elején adjon hozzá Önnek megfelelő mennyiségű cukrot.

Mokka kávé

Ha Ön is tulajdonosa Bialetti kávéfőzőjének, akkor azt bátran használja! A frissen, közepesre őrölt kávéját helyezze a kávéfőzője közepén elhelyezkedő szűrőbe. Az alsó részét töltse meg vízzel, és a szerkezet két részét csavarja össze. A kávéfőzőt helyezze alacsony lángra, és addig melegítse, míg a fedél alatt meg nem jelenik a szép, tiszta, illatos kávé. Óvakodjon a túlmelegedésétől, és a túl hosszan tartó főzésétől. A teljes elkészítése csak néhány percet vesz igénybe, az eredménye egy kiváló, erős, és aromás kávé lesz, üledék nélkül.

Eszpresszó

Ehhez a specialitáshoz karos kávéfőzőt kell használnia. Helyezze a szükséges mennyiségű kávét a szitakarba, helyezze rá a gépre, és indítsa el a kávéfőzőt. A forróvíz, vagy gőz körülbelül 9 atmoszféra nyomás alatt nyomódik át a kávén, melynek az eredménye igazán kiváló eszpresszó, amelyet önmagában is ihat, vagy több eszpresszóból készült ital alapanyagaként is szolgálhat.

Mint például:

 • Espresso - egy kis csésze erős kávé, amelyet nagynyomású kávéfőzőben készítünk. A legjobb eszpresszó a klasszikus, szitakaros kávéfőzőből származik, amely vastag habot képes előállítani a kávé felületén.
 • Cappuccino - a jobb cappuccino kiváló minőségű tejre épül, amelyet forró gőz segítségével habosítanak fel. Az eszpresszóhoz egyforma arányban kell adagolni a tejet, és a tejből készült habot. Sok kávézóban fahéjjal, kakaóval, csokoládéval, vagy tejszínhabbal díszítik a cappuccino-t. Ennek a díszítésnek azonban semmi köze sincs a cappuccino eredeti receptjéhez.
 • Macchiato - a cappuccinohoz hasonlóan készül, de csak eszpresszót., és tejhabot használnak az elkészítéséhez.
 • Latte - egy rész kávéból, és két-három rész meleg tejből áll.
 • Algériai kávé - díszítse a kávéját tejszínhabbal, és öntsön rá tojáskrémet, amely majd lassan fog lefolyni a pohara aljára.
 • Ír kávé - keverje össze a kávéját nádcukorral, és ír whiskyvel, lágyítsa meg tejszínnel, amelyet a végén lassan kell öntenie a kávéba.
 • Americano – egy rész eszpresszó, és két rész forrásban lévő víz. Az Americano olyan kávé, amelyet probléma nélkül fogyaszthat nagyobb mennyiségben is.
 • Frapé (jeges kávé) - frissítő nyári kávé. Készítsen elő oldható kávét, cukrot, és tejet a séjkerébe. Majd erősen rázza össze. Az így kapott kávét tejszínhabbal díszítheti.

A negyedik dilemma: Ízlik, vagy nem?

A kávét az összes érzékünkkel értékeljük. A habjának konzisztensnek, mogyoró színűnek kell lennie. A nagyon sötét hab a kávé túlpörkölésére utal. Hallgasson az első benyomására – újra megkóstolná, vagy inkább nem? A minőségi, és ízletes kávé harmonikus, kiegyensúlyozott keserűséggel és savassággal rendelkezik, az édeség nyomaival a szájpadlásán. Az ilyen kávéhoz boldogan fog visszatérni.

Bármikor kijelentkezhet. A hírlevelet 14 naponta küldjük.
Bejelentkezés a kedvezményekhez,hírek és érdekességekhez egyetért a személyes adatok feldolgozásával.

  Ingyenes szállítás 9900 Ft-tól | Kedvezmény a ManuTippjeibe való feliratkozással »