06 30 842 5200 (H-P 7-17 óra)
0 Db
0 Ft
Üres a kosár. Javítsuk ki!
Ne fizessen postaköltséget! Rendeljen még 9 900 Ft és ingyenesen megkapja.
 
9 900 Ft

Tanácsra van szüksége?

Vegye fel a kapcsolatot Anitával!
06 30 842 5200
anita@manucafe.hu

Miért a mi termékünket?

  • Ingyenes kiszállítás 9900 Ft felett
  • Elégedett ügyfelek
  • Kiszállítás általában 48 órán belülBIO

 

 

 12 csoda a csészéje aljáról

2021. 10. 26. 2 perc olvasás
Ami megmarad, miután megitta a kedvenc kávéját, senki sem veheti el Öntől. A nagyszerű érzéseket, a sok energiát és… a kávézaccot! Igen, a kávézaccot is a kávézás pozitívumai közé soroljuk. Semmi esetre se dobja ki, és ne is öntse a lefolyójába se. Használja ki a benne rejlő lehetőségeket az utolsó szemig. A kávézacc csodákra képes.

Évente több mint 137 millió tonna kávé érkezik a világ ültetvényeiről a fogyasztókhoz, és naponta körülbelül 825 milliárd csésze kávét isznak meg.  Ennek a vándorlásnak a végén több ezer tonna kávézacc marad fen. Már a nagymamáink is érdeklődtek a kávézacc felhasználásának a lehetőségei iránt. A jelenlegi tudomány még a napjainkban is folytatja a kutatásokat miképp lehet azt felhasználni. Összegyűjtöttük a saját tapasztalatainkat, kiegészítettük a legfrissebb ismeretekkel, és most tippeket adunk Önnek a kávézacc megfelelő hasznosításával kapcsolatban. 

A kertjében trágyának használhatja, és a gombászoknak is örömet okoz

A kávézacc ásványianyagokat tartalmaz. A nitrogén, a kálium és a foszfor alkalmas növények számára. A kávézaccot jobb először komposztálni, például vermikomposztálóban (az üledéket csak kis adagokban adja hozzá), vagy akár közönséges kerti komposztban. Ezután a kapott anyagot trágyaként használhatja, különösen a savasabb talajt kedvelő növényekhez, mint például a rododendron, a csarab, a hortenzia, az áfonya, az eper vagy a paradicsom. A gombák jól fejlődnek közvetlenül a kávézaccban. Nem szabad elfelejtenünk, hogy a nedves kávézacc hajlamos a penészedésre, de a gomba növekedéséhez, mint például a csiperke, vagy a laskagomba ez a közeg ideális. A kávézacc másik előnye, amit a kertünkben kihasználhatunk a kártevők elűzése. Ajánljuk meghinteni a virágágyásokat vele, ha elszaporodtak a hangyák és a csigák a kertünkben, de véd az őzek lelegelésétől is. Hasonló hatása lehet a tolakodó rovarok visszaszorításában – ha a kávézaccból erős főzetet készít, amelyhez egy kevés bazsalikomot ad. Az így kapott folyadékot öntse permetezőbe, és permetezze le vele az adott területet. A pozitív hatása mellett még illatos is. 

A bőrét felfrissíti, a haját növekedésre ösztönzi

A kávé peeling már jól ismert dolog. A kávézacc abrazív képességét és kellemes aromáját a kozmetikai ipar különféle szappanok, és tejek előállításához használja fel, de sok nő a saját otthonában is kihasználja eme tulajdonságát. Hetente pár alkalommal egyszerűen egy maroknyi kávézaccal (mézzel, vagy tojásfehérjével keverve) körkörös mozdulatokkal átmasszírozzák az egész testüket. Igy a bőrüket ellátják vérrel, amely ezáltal ragyogóvá válik, és megszabadulnak az elhalt hámsejtjeiktől is.

A kávézacc ugyanilyen jó hatású hajhullás esetén is. Számos olyan termék van a piacon, amelyek kávézaccot, vagy annak a kivonatát tartalmazzák. Segít stimulálni a haj növekedését és csökkenti a hajhullást. Kényeztesse magát otthonában egy kellemes fejmasszázzsal, kávézacc és kókuszolaj keverékével. Vigyázzon: a kávészemeket a hajából alaposan mossa ki, és a világos hajú személyek készüljenek fel arra, hogy a kávé kissé besötétíti a hajukat. Ami a testápolást illeti, most tanácsokat adunk azoknak, akik szem alatti karikáktól, vagy duzzadt szemhéjtól szenvednek. Keverje össze a kávézaccot például olívaolajjal, és tárolja a hűtőszekrényben. Reggel vigye fel a szem környékére a kapott anyagot, és pihenjen egy kicsit. Ezután óvatosan mossa le a maszkot.

Kisúrolja az edényeket, illatossá varázsolja a hűtőszekrényt

Igen, a kávézacc a konyhában is felhasználható. A segítségével megtisztíthatja a régi edényeit, és a serpenyőit, továbbá a sötét bútorokon keletkező karcolásokat is eltávolíthatja vele. Tegye a zaccot egy tálba és azt tegye be a hűtőszekrénybe, és már kész is van az ingyenes szagsemlegesítője. Ha szereti a konyhai kísérletezéseket, akkor főzze át a kávézaccot, és a kapott folyadékot szűrje le. A kapott folyadékot felhasználhatja hús pác összetevőjeként, vagy a desszert receptekben ezzel a kapott folyadékkal helyettesítheti a víz vagy a tej egy részét. 

Hőt termel, cipőt újít fel

Végül olyan tippet osztunk meg Önnel, amit talán a saját otthonában nem használ fel, de nagyon érdekes. A tudósok kezdenek úgy tekinteni a kávézaccra, mint egy lehetséges bioüzemanyagra. Sajtolt brikettekké, vagy pelletekké való átalakulásában látják a kutatók a potenciálját, és azt vizsgálják, hogyan nyerhetnek belőle biodízelt, vagy bioetanolt.

A kávézacc beépíthető a fenntartható divatba is - újrahasznosított gumi és kávézacc keverékéből készítenek cipőtalpakat, vagy újrahasznosított "kávé ékszereket" is készítenek. A körforgásos gazdaság kedvencei közé tartoznak az újra felhasználható, és teljesen biológiailag lebomló csészék, amelyek negyven százalék kávézaccot tartalmaznak. Hasonló csészékből Berlinben, és Budapesten is fogyaszthat kávét.

Bármikor kijelentkezhet. A hírlevelet 14 naponta küldjük.
Bejelentkezés a kedvezményekhez,hírek és érdekességekhez egyetért a személyes adatok feldolgozásával.

  Ingyenes szállítás 9900 Ft-tól | Kedvezmény a ManuTippjeibe való feliratkozással »