

Tanácsra van szüksége?

Miért a mi termékünket?
- Ingyenes kiszállítás 9900 Ft felett
- Elégedett ügyfelek
- Kiszállítás általában 48 órán belül
1.Hogyan lehet felismerni a minőségi kávét?

Legalábbis a hipermarketekben, a szupermarketekben, és az áruházakban biztos nem. Egy csomag kávé, amelyet hazahoz, néha igazi zsákbamacska lehet. Van azonban arra lehetőség, hogy ne veszítsük el azt a rendkívüli ízélményt, amit csak a kávé képes nekünk nyújtani. Tehát milyen kávét válasszon? Melyik ízletesebb? Hol lehet megvásárolni? A kérdéseire azonnal választ adunk…
- A hosszú út – nem kedvez a kávénak.
Azt, hogy hol vásárolja meg a kávéját sokat elárul a kávé minőségéről. A nagykereskedelmi láncok, amelyek a világ minden tájáról különféle árukat importálnak, általában "valamilyen" kávébabokat is árusítanak. De képzelje el, mennyi ideig utazott az ültetvényekről a pörkölőbe, a piacra, a kikötőkbe, a csomagolókba, a raktárakba, és végül a boltokba ... és azt, hogy mennyi ideig vár Önökre a boltok polcain. Milyen körülmények között tárolták, milyen hőmérsékleti sokkokon ment keresztül.
- Két faj, többezer íz.
A jó minőségű kávétól elvárjuk, hogy finom ízű, és aromájú legyen. Lehet, hogy amit most fog olvasni meg fogja lepni, de minél kevesebb koffeint tartalmaz a kávé, annál finomabb, és egészségesebb. Alapvetően mindkét ültetvényes kávé - az Arabica, és a Robusta is megfelel a magas követelményeknek. De természetesen a két kávé között is vannak különbségek.
- Arabica:
Ínyenc kávénak tekintik. Kisebb ültetvényekből származik, magasabb tengerszint feletti magasságban termesztik. Alacsony koffeintartalmú, változatos, finom ízű, és aromájú, széles spektrumú kávé. A kávészemek nagyobbak, és nagyon érzékenyek a hőmérsékletre.
- Robusta:
Erősebb, keserűbb ízű. Kétszer annyi koffeint tartalmaz, mint az Arabica. Nemcsak az íze, hanem a stimuláló képességek miatt is magasra értékelik. A legtöbb, átlag minőségű Robustát keverékek alapjaként használják fel. A legjobb minőségű Robusták annyira jó minőségűek, hogy könnyen felveszik a versenyt az Arabicákkal. Ebben az esetben egyen típusú kávéként kerülnek értékesítésre. A Robusta olcsóbb.
- Arabica:
- Kávékeverékek
Milyen problémákat rejtenek magukban a keverékek? Leginkább csak egy probléma van velük - különböző minőségű, és fajtájú kávékat kevernek össze. Tehát, ha egy Arabica kávékeveréket vásárol, akkor szinte biztos lehet abban, hogy több fajtájú kávét tartalmaz, amelyeknek a pörkölési szintjük különböző. Az Arabica egyediségét, és ízét fel sem ismerné. Ha az Aarabica, és a Robusta keverékét szeretné megvásárolni, akkor azt általában „Espresso” vagy „Espresso Blend” néven hozzák forgalomba. Ez a fajta keverék nagy eséllyel tompa, égett ízű lesz. Annak érdekében, hogy az „eszpresszója” magas, kompakt krémmel rendelkezzen, ugyanakkor nagyon olcsó is legyen, a legalacsonyabb minőségű Robustát keverik hozzá, amely már öreg, túlpörkölt, hosszan, és nem megfelelően tárolt.
- A kávénak is megvannak a százalékai.
A kávé csomagolásán százalékokban kimutatva keresse a kávékeverékében megtalálható Arabica, és Robusta arányát. Ha a csomagoláson nincs feltüntetve ez az érték, biztos lehet abban, hogy Arabicát egyáltalán, és csak kétes eredetű, nagyon alacsony minőségű Robustát tartalmaz a kávéja. A kávészakértők tapasztalata szerint, amit mi is megerősíthetünk: a 100% -os Arabica keverékében gyakran fellelhető bizonyos mennyiségben Robusta is (néha akár 20%). Ennek az oka egyértelmű - alacsonyabb a gyártási költsége, és magasabb habot képez. A jó öreg Arabica erre sajnos nem képes.
- Daráljuk a kávét?
A kávészakértők csak egész kávébabok vásárlását javasolják. Miután ledarálja a kávészemeket, megtöri a sejtfalukat, amely oxidációt vált ki. A kávéban néhány perc után elkezdődnek a kémiai folyamatok, és ha nem megfelelően tárolja az őrölt kávéját, néhány nap alatt csak értéktelen, íz, és aroma nélküli kávéja marad.
Jegyezze meg jól: a kávéját csakis közvetlenül az elkészítése előtt őrölje meg.
- Földrész, ültetvény, fajta
Ez a három adat a legfontosabb a minőségi kávé szerelmeseinek. Kicsi tájékozódás után, ezekből az adatokból kiolvashatja, hogy hogyan pörkölték a kávéját, milyen az íze, és az illata. Ez nem mindig 100% igaz, de ha csomagoláson fel van tűntetve a kávé származási helye, hogy melyik ültetvényen termesztették, és hogy milyen fajtájú kávé, akkor valószínű, hogy jó minőségű kávét fog vásárolni.
- Hölgyektől nem illik megkérdezni, hogy milyen idősek
De ha ez a hölgy egy igazán finom kávé, az érettségére utaló kérdések prioritást élveznek. A kávé minőségét, és frissességét még az a tény sem garantálja, hogy szemeskávét vásárol. A frissen pörkölt kávé a pörkölése utáni 1.-3. héten belül éri el a minőségének a csúcsát (néha a 3. és 5. közötti napot nevezik az abszolút csúcsának).
- A csomagolás nem csak értékesít, hanem elsősorban véd
A kávé tökéletes csomagolása, és a megfelelő tárolása 3-6 hónapig megőrzi a kávé minőségét. Ideálisak az egyirányú szeleppel ellátott speciális cipzáras tasakok. Ez a szelep eltávolítja a széndioxidot, amelyet a kávé bocsájt ki magából a pörkölése után, és megakadályozza a levegő bejutását. Fél év elteltével a kávé veszít a minőségéből, megöregszik, elveszíti a savasságát, ízét, aromáját, a teste pedig általában meggyengül. Rossz tárolás esetén a kávé 3 hét után elveszíti az értékét. Oxidálódik, és szó szerint egy hónap alatt „meghal“.
- Pörkölő rögtön a sarkon, vagy a világ másik oldalán?
Nyilvánvaló, hogy valóban kiváló minőségű kávébabokat csakis közvetlenül a pörkölőben, vagy a saját pörkölővel rendelkező szállítójától vásárolhat. Nehezen fog rátalálni igazán egyedi kávéra egy multinacionális konszernnél, amelynek a pörkölői több ezer kilométerre találhatók. Mire a termék eljut Önhöz, az elveszíti az értékes idejét, és aromáját.
- A kávéját ki kell élveznie
A minőségi kávébab könnyen felismerhető. A pörkölés színe kiegyensúlyozott, és egyenletes, csak minimális mennyiségű égett szemet tartalmaz (1 kg-nál csak pár darab engedélyezett). A kávészemek közt nem szabad találnia pörköletlen kávészemeket. Különösen a Robusta kávé esetében elég egy úgynevezett eltévedt kávészem, és az egész tétel elromlik. Ha a kávészemek töröttek, ha rovarok támadják meg, vagy egyéb módon hibásak, inkább dobja ki őket. Továbbá a héjak, a kavicsok, és az gallyak jelenléte sem jelent semmi jót.
- A mi saját kávé nyelvünk
A csomagolás felnyitása után a kávénak beszélnie kell Önnel. Valóban! Imádni fogja az erős, és kellemes illatát. Ha a "kávé parfümön" kívül mást is érez legyen óvatos.
- A kóstolás teremti a mestert
A kávékóstolás általában nagyon kényes folyamat. De, nyugodtan próbálja ki a saját otthonában. A kávét tej, és cukor nélkül kóstolja meg, hogy elkerülje az ízek torzulását. A módszer sok szempontból hasonlít a bor kóstolásához. Öntsön kávét egy kanálra, és tegye a szájába. Juttassa el a szájpadlásáig, és értékelje 1-10 skálán. Koncentráljon arra, hogy édes, savanyú, éles, fanyar, semleges, keserű, sáros stb. ízű-e a kóstolt kávé. Beszélje meg a felfedezéseit, és a benyomásait a barátaival, és élvezze az együtt töltött időt. Végülis a kávét már a kezdetek óta azért fogyasztják, hogy örömöt okozzon.
Hogyan készítse el a kávéját a degusztáláshoz? Öntsön le 8,25 g frissen őrölt kávét 150 ml 94 ° C-os vízzel. 3 perc elteltével értékelje a kávé illatát, 5 perc eltelte után pedig a kávé ízét.